Пустеещите земи снижават добивите в Пловдивски регион
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:36 / 15.03.2005Коментари ()722
Ако фермерите не се опитваха да спестят по 2-3 лева на декар, биха могли да увеличат добивите си със 120 кг/дка. Това каза Йосиф Деглянски, управител на “Гранд агро”- Раковски, по време на дискусионна среща по повод проблемите в зърнопроизводството в Пловдив. На нея станя ясно също, че от години основен проблем в Пловдивска, Пазарджишка и Старозагорска област е заплевяването, което може да доведе до 100% унищожение на реколтата.
В тази връзка в стратегията си за развитие до 2009 г. Националната служба за растителна защита е включила нови мерки, които стартират през тази година. Ще бъде изградена информационната мрежа в структурите на службата, както и географски системи за мониторинг на вредителите по земеделските култури. През 2005 г. започва и разработването и внедряването на “Добра растителнозащитна практика” (ДРЗП) и обучение и подпомагане на земеделските стопани в нея.
Високата заплевеност в региона се дължи на много причини, включително и на навлизането на т.нар. пустеещи преди земи.
Липсва агротехническа есенна обработка, не се прави есенно наторяване, а житните плевели са резистентни към традиционни препарати.
Почвата е слабо продуктивна и песъчлива, често житните са повторни култури, което улеснява развитието на плевелите. Самите житни плевели са над 400. Някои от тях като райграсът и осигата на практика, могат да ликвидират реколтата.
Фермерите обсъдиха европейската тенденция за увеличаване на площите с пшеница и ечемик. По общи прогнози се очаква реколтата тази година да е добра в цяла Европа.
Директорът на Регионалната служба по растителна защита - град Пловдив, Тодор Гешев изнесе данни за състоянието на есенниците. Засетите с пшеница площи у нас са около 10.7 млн. дка, а с ечемик - 2.7 млн. дка.
Информацията е на Dnevnik Online


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Pusteeshtite-zemi-snizhavat-dobivite-v-Plovdivski-region-5171
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.