Фалшив оцет застрашава туршиите на пловдивчани | ||||||
| ||||||
Според проф. Пантелей Денев от Университета по хранителни технологии в Пловдив дори да не е истински винен или ябълков, оцетът не е вреден за здравето на човек, тъй като в него има киселина, каквато е лимонената киселина и тя не е вредна. Но от нея не става туршия, уточни професорът. Във винения оцет има оцетна киселина, която е консервант. А в другите киселини, предназначени за хранителни цели, има млечно-кисела ферментация, в която зеленчуците омекват и туршията се разваля, твърди проф. Денев. Според него, логично е при тази липса на грозде тази година да няма суровина за производство на оцет. Но по-коректно от страна на производителите би било да пишат на етикета, че това е оцет, който не може да се ползва за туршии, а само за овкусяване. "Проблем при една проверка би било, ако има несъответствие между етикета и съдържанието", каза още професор Денев. Източник: радио "Фокус" |