Мтел спечели търга за UMTS лиценз клас А
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:13 / 30.03.2005Коментари ()1683
©
"Мобилтел" спечели търга за лиценз за мобилни комуникации с широколентов интернет - тип 3G. Компанията спечели наддаването с оферта от 78 млн. лв., другият допуснат до наддаването конкурент БТК се отказа. Началната тръжна цена беше 70 млн. лв., а стъпката за наддаване - 2 млн. лева. Търгът бе организират днес в НДК от Комисията за регулиране на съобщенията.
Лицензията е за срок от 20 години. Мобилтел ще започне веднага изграждането на първата 3G мрежа, съобщиха от компанията. До края на 2006 година мобилните услуги от трето поколение ще се предлагат в петте най-големи града на България.
UMTS (Universal Mobile Telecommunication System) е технология, която обединява мобилните комуникации и Интернет. Основната технологична разлика между GSM/GPRS и UMTS е революционна технология, която - освен че дава възможност за гласова телефония, е разработена специално за приложения, базиращи се на високоскоростен пренос на данни. Това позволява изпращане и приемане на видео в реално време – видео разговори (Video call), видео конференция (Video Conference) и видео съобщения (Video message).
3G мрежата прави възможно и гледането на телевизия от екрана на мобилния телефон, ползването на високоскоростен Интернет и др. За сравнение - преносът на информация през UMTS е близо седем пъти по-бърз от EDGE и над 20 пъти – от GPRS.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Mtel-specheli-turga-za-UMTS-licenz-klas-A-5603
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.