Контингентът в Ирак да бъде 400 души и да се изтегли до края на годината, предлага правителството
Автор: Екип Plovdiv24.bg 00:13 / 01.04.2005Коментари ()1128
©
Министерският съвет предлага на Народното събрание да определи числен състав до 400 военнослужещи на българския пехотен батальон в Ирак, който да изпълнява до 31.12.2005 г. мандата за поддържане на сигурността и стабилността в страната, даден на многонационалните сили с Резолюция № 1546 на Съвета за сигурност на ООН, съобщи правителствената информационна служба.
Предвижда се преструктурирането да се извърши при максимално гарантиране на сигурността на личния състав и съхраняване на потенциала за изпълнение на поставените задачи.
Правителството предлага на Народното събрание да възложи на Министерския съвет да проведе преговори и консултации с коалиционните партньори относно по-нататъшното участие на България в инициативите на международната общност за поддържане на сигурността и стабилността в Ирак при отчитане на последващите резолюции на Съвета за сигурност на ООН и позициите на ЕС и НАТО.
България остава отговорен партньор в международната коалиция и ще продължи да допринася активно за постигане на целите на международната общност.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Kontingentut-v-Irak-da-bude-400-dushi-i-da-se-iztegli-do-kraya-na-godinata-predlaga-pravitelstvoto-5661
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.