Официална делегация от Пловдив посети кралство Йордания
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:08 / 04.04.2005Коментари ()964
©
От Хашемитско кралство Йордания се завърна официалната пловдивска делегация, водена от кмета д-р Иван Чомаков, съобщиха от общината.
Делегацията, в която бяха включени и пловдивски бизнесмени, участва в провелия се в Аман Българо-йордански бизнес форум. На него бе представена икономиката на Пловдив и региона, фирми от града и региона, а също бизнесмени от София, Русе, Благоевград и други български градове.
Има добри възможности пловдивският бизнес да се развива в Йордания, особено предвид преференциите за бизнеса, които се дават в Йордания. Хранително-вкусовата, химическата промишленост, транспорта и туризма, както и козметиката са сред възможните индустрии. Преди повече от 15 години България е имала сериозен стокообмен с Йордания, възлизащ на около 40 млн.лв. годишно. Следва спад, като през 2000 г. стокооборотът възлиза на едва 8 млн.лв., след което започва възраждане на икономическите отношения между двете страни, като през 2004 г. стокооборотът между тях е вече 28 млн.лв., като ръстът на покачване се запазва. В момента в Аман се провежда форум на фирми, които желаят да участват във възстановяването на Ирак. Там са представени и някои български фирми.
При посещението си в Аман д-р Чомаков се срещна с ръководството на йорданската Държавна агенция по благоустройство и териториално развитие, а също и с Министъра на териториалната развитие. Представена бе йорданската програма за жилищно строителство. Системата за финансиране на гражданите, желаещи да построят и притежават жилище, е подобна на тази в ЕС. Получава се 80%-ен кредит от арабски банки, а 25% са средствата, осигурени от самата държава. Съществуват строги правила за строителство и архитектурен облик, като всеки квартал има обособен план за архитектурата и типа строителство, който строго се спазва. Йордания има много добре развита пътна инфраструктура.
Посетена бе една от най-големите свободни икономически зони в Йордания ЗАРКА. В нея са представени и работят над 3000 фирми. Делегацията от Пловдив се запозна при срещата си с ръководството с правилата за участие в зоната. На бизнесмените- участници в делегацията веднага бе дадено правото да участват в зоната.
Срещи бяха проведени с кметовете на Аман, на Джераш и на Петра, както и с губернатора на Петра. Побратименият на Пловдив град развива преди всичко туризъм. Там са представени всички големи хотелски вериги, създадени са прекрасни условия за туристите. В града изцяло се залага на туризма при развитието на стопанството. Входната такса за турист в града е 40 долара, като на ден Петра посещават над 2000 души. Новото ръководство на град Петра е изключително доволно от възможността да си сътрудничи с Пловдив в областта на културата и туризма.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Oficialna-delegaciya-ot-Plovdiv-poseti-kralstvo-Iordaniya-5763
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.