Областният съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси ще заседава всяко тримесечие
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:22 / 04.04.2005Коментари ()504
©
Областен съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси бе създаден днес в Пловдив. В учредяването му се включиха 38 представители на общините и на неправителствени организации в областта. Съветът ще заседава най-малко веднъж на три месеца, а за негов председател бе определен областният управител Гьока Хаджипетров, предаде радио Пловдив.
С днешния формален акт съществуващият от години Областен съвет по етнически и демографски въпроси към областната управа се преименува, съгласно министерско постановление от края на миналата година. Актът е във връзка с отбелязването на мащабната инициатива “Десетилетието на ромското включване 2005 - 2015”. Тя е на правителствата от Централна и Югоизточна Европа и цели подобряване живота на най - бедния етнос на Стария континент - ромите. Идеята е, че при усилена работа за 10 години условията на живот на всички ромски семейства могат да се подобрят. Това може да стане при обединяване около няколко приоритета - образование, здравеопазване, решаване на жилищния въпрос и осигуряване на работа. Националният страт на Десетилетието ще бъде даден на 8-ми април - международния ден на ромите. Пловдивска област също участва в отбелязването на събитието. Припомняме, че е изработена регионална програма за честванията, която обхваща дните от 3-ти до 8-ми април.
Утре ще се проведе официална среща на кметовете на общините в Пловдивска област под егидата на Областния управител. участниците ще подпишат декларация за ангажираност на местната власт с инициативата “Десетилетие на ромското включване 2005 - 2015”.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Oblastniyat-suvet-za-sutrudnichestvo-po-etnicheski-i-demografski-vuprosi-shte-zasedava-vsyako-trimesechie-5773
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.