Български инвестиционен форум - как да се постигне реално местно самоуправление
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:11 / 09.04.2005Коментари ()980
©
Българският икономически форум,проява,която досега се правеше в столицата, за първи път през тази седмица се проведе в Пловдив.
Форумът завърши с препоръката към бъдещите законодатели да дадат повече права на общините. Един от пътищата това да стане е да се променят текстовете в конституцията, свързани с данъците и така общините да имат законово право сами да определят размера на местинте данъци. Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие, припомни пакета от мерки на Центъра в този дух. Предлага се общините да контролират не само данък сгради и такса смет, а и местния данък върху бизнеса, или пък някои от националните данъци като налога върху доходете от наеми, например, или патентния данък Тук аналитиците предлагат и една непопулярна мярка – общините да събират повече пари, като актуализират данъка върху недвижимите имоти според значително повишенаата им пазарана оценка в последните две години. Друга идея е една община да може да освободи един инвеститор от плащане на местни данъци, ако той е ценен и тя иска да го привлече на теиторията си. Този пункт Центърът за икономическо развитие определя като ключов инструмент общините да могат да привлекат сами инвеститори. Иска се също общините да получат дялове в местните топло-, електро-, ВиК и газови дружества, както и се предлага повече частно участие в публичните услуги. Сега на практика фискална децентрализация не съществува, смята Александър Божков, и дава пример, според който едва 5-6% от БВП се преразпределя през общините, а значително повече – между 40 и 45% - през държавния бюджет.
На дискусия в рамките на форума бе подчертано също, че държавата трябва да прилага механизми, които да намалят финансовите различия между общините, като крайната цел да е услугите и стандартът, който те поддържат, да стане еднакъв за всички хора в страната. Пример колко сме далеч от тази цел даде главният архитект на Община Пловдив Емилия Божкова – 15 млн лв. е инвестиционната програма на Община Пловдив за 2005 г., отбеляза тя, а на София – 350 млн лв. С други думи, столицата, в която живеят приблизително 5 пъти повече хора, отколкото в Пловдив, разполага с над 20 пъти повече пари за инвестиции. В кулоарите на форума се чуха различни идеи за това, как да просперират местни структури и фирми. Шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев смята, че е напълно възможно летище Пловдив да конкурира сериозно софийския аеропорт, особено в зимните месеци, когато самолетите не могат да кацат край София заради мъгла или сняг. За да стане това обаче, според Данев трябва, освен неизбежната модернизация на пловдивското летище, и скоростна жп връзка до София, по коят да се придвижват пътниците от пренасочените полети. Подобен проект изглежда напълно възможен за Холандия и Белгия, например, но в български условия звучи футуристично. Седмицата, например, ни върна в грубата реалност, където Пловдив ще има само 2.5 млн лв. За ремонт на улици. Междувременно пък излязоха и основателните съмнения, че част от парите от винетките, с които трябва да се поддържат междуградските пътища, отиват неясно къде.
Участниците в инвестиционния форум събраха позициите си по това, че е крайно време да се учреди т. нар. второ ниво на местно самоуправлене в районите за планиране. Създаването на тези структури се налага от факта, че средствата по фондовете на европейския съюз след 2007 г. Ще се получават именно в регионите и те трябва да имат както правата, така и квалификацията да се разпореждат с тях.
Друго общо мнение е, че реалното местно самоуправление ще стане не благодарение, а против волята на централната власт, която независимо от цвета си, логично предпочита да контролира основния паричен, а оттам и властови ресурс, вместо да го остави в общините.

Емил Костов


Още новини от Аналитични новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/analitycs/Bulgarski-investicionen-forum-kak-da-se-postigne-realno-mestno-samoupravlenie-5954
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.