Денят на авиацията и космонавтиката беше отбелязан в Граф Игнатиево и Крумово
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:45 / 13.04.2005Коментари ()1190
©
С тържествен военен ритуал вчера в Музея на авиацията край 24-а вертолетна авиобаза "Крумово" ВВС на БА отбелязаха Международния ден на авиацията и космонавтиката. Тържественият строй прие началникът на Главния щаб на ВВС ген. Димитър Георгиев. В кратко слово той припомни по-важните моменти от историята на българската военна авиация и вписването на България в семейството на космическите държави. Честването завърши с отдаване на почит и полагане на цветя пред паметниците на загиналите български летци. На тържеството присъства и съветникът на върховния главнокомандващ по военната сигурност генерал Михо Михов.
Музеят на авиацията край Пловдив е единственият в страната и е създаден през 1991 г.
По-рано прези деня в авиобаза Граф Игнатиево тържествено беше отбелязана 80-годишнината на от рождението на големия български авиатор и военен деец генерал-полковник Симеон Симеонов.
Пред журналисти ген. Георгиев съобщи, че са готови и одобрени документите за възстановяване на верто
©
летите Ми-24 и Ми-17 в заводите "Георги Бенковски" и "Летец" на ТЕРЕМ-ЕАД. До края на седмицата се очаква решението на министъра на отбраната. Ген. Георгиев каза също, че на 24 април съвместна група с представители на ВВС, на министерствата на отбраната, финансите и икономиката, както и представители на дуги държави, ще започне работа по избор на нов многоцелеви изтребител. Вече една година с участието на авиобазата в Граф Игнатиево се разработват програмите и методиката за избора на този самолет.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Denyat-na-aviaciyata-i-kosmonavtikata-beshe-otbelyazan-v-Graf-Ignatievo-i-Krumovo-6046
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.