С поредица от прояви Пловдив ще отбележи Деня на земята
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:02 / 13.04.2005Коментари ()1938
©
"Зелено бъдеще за децата" е мотото на организираната от Министерството на околната среда и водите Седмица на околната среда. Тя започва на 18 април и ще продължи до 22 април, когато е Денят на земята. С поредица от прояви в Пловдив ще се включи в инициативата, съобщиха за "Пловдив24" от пресслужбата на общината. В акциите за почистване на районите на града са призовани да участват неправителствени организации, комуналните фирми и граждани.
От 11 до 16 април ще се проведе акция “Най-привлекателен училищен двор” с участието на децата от пловдивските училища. Резултатите от почистването, озеленяването и разкрасяването на прилежащите на училищата територии ще бъдат отчетени по училища на 18 април в 9 ч. На същата дата в 12 ч. в залата на кметството на Район “Западен” ще бъде открита изложба “Стъпки към биоразнообразието и хората – 10 години Българо-Швейцарска програма за опазване на биоразнообразието”, организирана съвместно с “Българска фондация Биоразнообразие”
Специална акция ще има и за почистването на парк “Лаута” на 19 април от 10.30 ч. Същият ден в 10.30 ч. и 14.00 ч. в парк “Лаута” за децата от СОУ “Г.Бенковски” и СОУ “Св. Седмочисленици” ще се проведат открити уроци на тема “Климатът и зеленото богатство”. Ще бъде обявен конкурс “Най-привлекателен училищен двор”.
Представяне на проекти и дискусия на тема “Отпадъците могат да бъдат полезни” между ученици от 6 пловдивски училища ще се проведе на 20 април от 10.00 ч. в семинарната зала на Дома на техниката и от 10.00 ч. Беседи пред ученици на тема “Разделно събиране и преработка на отпадъци” и конкурси за най-красив екологичен кът ще се проведат същия ден от 13.00 ч. в училищата СОУ “Св.Константин Кирил Философ”, СОУ “Братя Миладинови” и в детските градини на район “Северен”. За този ден е планирано почистване на Братската могила, Еленова гора и района около зоопарка. В 18 ч. ще се проведе футболна среща между район “Западен” и район “Южен” под мотото “За чисти бели дробове”.
Ден на отворените врати обявява Басейнова дирекция на 21 април от 14 ч. Общинската администрация се ангажира с почистване на междублоковите пространства и градинките на ул. “Вечерница”
Денят на земята - 22 април - ще бъде отбелязан с прояви на открито в различните райони на града. В 13.30 ч. на пл. “Ст.Стамболов” започва с участието на творци от АМТИИ, театралната трупа към училище “Н.Герово” в Съединение, танцовата формация “Брейк” към Синдикалния дом на културата, състав “Хоро” към Дома на армията, а ревю ще изнесат малчуганите от детски градини в район “Южен”.
От 10 ч. ще се проведе състезание с велосипеди между училищата в район “Южен”. Маршрутът е по ул. “Кичево” – посока запад – изток от бул. “Македония” до ул. “Пере Тошев”. По същото време на ул. “Кичево” ще бъдат боядисани детските съоръжения и монтирани оградни елементи в 4 междублокови пространства. В проявата ще се включат ученици от 6-те училища на района.
Администрацията на район “Северен” организира залесяване на площадка и спортен празник в училищата “Н.Вапцаров” и “Хр.Г.Данов”, а администрацията на район “Централен” - акция за почистване на района на 18 и 19 април.
България е сред първите страни, присъединили се към международното отбелязване на този ден, започнало през 1990 г. Община Пловдив всяка година подкрепя и участва в тази благородна инициатива, припомнят от администрацията. Съорганизатори на проявите са Басейнова дирекция – ИБР и РИОСВ – Пловдив.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/S-poredica-ot-proyavi-Plovdiv-shte-otbelezhi-Denya-na-zemyata-6069
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.