Долорес Арсенова ще направи първа копка на пречиствателна станция в Пазарджик
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:58 / 15.04.2005Коментари ()2121
©
На 18 април 2005 г., понеделник в 11.30 ч., министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова ще направи първа копка на строителството на Регионална пречиствателна станция за отпадъчни води в гр.Пазарджик, съобхища от пресцентъра на Министерството.
На церемонията ще присъстват представители на МОСВ, на Министерство на финансите, Националния фонд към МФ, Делегация на Европейската комисия, на община Пазарджик, както и представители на строителния надзор – Германския консорциум CES/MVV и на главния изпълнител – Международния консорциум “Инфилко Еспаньола”, Испания-Строително Предприемачески Холдинг-България.
Проектът на пречиствателната станция за третиране на отпадъчните води от град Пазарджик беше одобрен от Европейската комисия през 2001 г. Договорът за строителство, на стойност 10 433 762 евро беше подписан на 23.08.2004г., с краен срок за изпълнение 20.09.2006 г. Общата стойност на инвестицията е 19 110 968 евро. От тях 65% са безвъзмездна финансова помощ, предоставена на страната ни по ИСПА и 35% държавно финансиране.
В рамките на проекта ще се построят съоръжения за събиране и третиране на градските отпадъчни води в съответствие с националните и европейските изисквания. Неговото изпълнение ще допринесе в значителна степен за постигането на една от основните цели на политиката по опазване на околната среда и практическо прилагане на изискванията на европейското и българското законодателство по отношение степента на пречистване на градските отпадъчни води.
С реализацията на проекта се създават условия за временна и постоянна ангажираност на български работници и специалисти. За двегодишния период на строителството ще се създадат 135 постоянни работни места, а за експлоатацията ще бъдат наети над 41 специалисти.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Dolores-Arsenova-shte-napravi-purva-kopka-na-prechistvatelna-stanciya-v-Pazardzhik-6128
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.