Леонардо да Винчи днес би празнувал своя 553 рожден ден
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:14 / 15.04.2005Коментари ()1432
©
Днес се навършват 553 години от рождението на великия италиански художник, учен и инженер Леонардо да Винчи (1452-1519).
Две от най-великите произведения на художника Леонардо са фреската "Тайната вечеря" в доминиканския манастир към църквата Санта Мария деле Грацие в Милано и картината "Мона Лиза", която от съвсем скоро има собствен апартамент в Лувъра в Париж.
Гениалният флорентинец е прочут не само със своите живописни платна, а и с уменията си на разказвач, с изобретенията си, медицинските си открития, които за неговото време са невероятни, но днес ние виждаме, че е пророкувал за появата на летателните апарати, на различни бойни машини, съчмените лагери, скоростните предавки, водолазната екипировка и дори парашута, въпреки че т
©
огава още никой не е можел да лети. Любопитно е, че Леонардо да Винчи е измислил ножицата, нещо съвсем обикновено за нашето ежедневие.
Друг интересен факт е, че великият конструктор пише от дясно на ляво, за да запази ръкописите си от Инквизицията. Независимо от гениалността му обаче, повечето негови проекти и трактати остават недовършени и неосъществени задълго по простата причина, че изпреварват времето си.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Leonardo-da-Vinchi-dnes-bi-praznuval-svoya-553-rozhden-den-6129
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.