Италианският католически вестник ''Авенире'' публикува статия за ''българската следа''
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:06 / 19.04.2005Коментари ()1639
Италианският католически вестник “Авенире” публикува днес обширно интервю с полковника от ЩАЗИ Гюнтер Бонсак във връзка с “българската следа” в покушението срещу папа Йоан Павел Втори. Той разказва за съвместните действия за отклоняване на вниманието от нашите служби.
Бившият полковник Гюнтер Бонсак, работил за ЩАЗИ в продължение на 20 години, разказва в интервюто, че българските тайни служби са се обърнали за помощ към ЩАЗИ преди Сергей Антонов да бъде арестуван. Целта на операцията, под кодово название “папа”, е била да убеди общественото мнение, че Али Агджа не е имал контакти с българската Държавна сигурност.
Затова ЩАЗИ е започнала да разпространява информация за връзки на Агджа с организацията “Сивите вълци” и е изпращала фалшиви писма до италиански и немски институции и медии, подписани от името на “Сивите вълци” с искане Агджа да бъде освободен. По време на честите срещи на агенти на ЩАЗИ и Държавна сигурност и КГБ в София и Берлин, българите ни казаха, че Сергей Антонов е в критично психическо състояние и че не трябва да се позволи той да започне да дава признания, защото това би довело до големи проблеми, казва полковник Бонсак.
По думите му, българските агенти са наричали Антонов “нашия човек” и цялата операция за отклоняване на вниманието от “българската следа” е била ръководена на ниво министрества. Като друго активно мероприятие, поискано от българските служби, ЩАЗИ е финансирала и давала информация на западни юристи, политици и журналисти, които е трябвало да я разпространяват във връзка с кампанията за освобождаване на Сергей Антонов. Информацията е на БНТ.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Italianskiyat-katolicheski-vestnik-Avenire-publikuva-statiya-za-bulgarskata-sleda-6245
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.