Ислямска групировка заяви, че е убила българин, оцелял при свалянето на хеликоптера в Ирак
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:51 / 22.04.2005Коментари ()794
©
Екстремистката групировка "Ислямска армия в Ирак" пое отговорност за свалянето вчера на български хеликоптер в Ирак, при което загинаха 11 души - трима българи екипаж, шестима пътници американци и двама охранители от Фиджи и днес разпространи видеозапис в Интернет с твърдението, че е убила единствения оцелял член на екипажа, предадоха световните агенции. "Героите от Ислямската армия свалиха въздушно транспортно средство, принадлежащо на армията на неверниците и окупаторите и убиха екипажа му и онези на борда в района на Ат Таджи северно от Багдад. Един от членовете на екипажа бе заловен жив и убит", се казва в декларацията, придружаваща записа, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Ройтерс уточнява, че убитият вероятно е член на българския екипаж. Според текста, цитиран от Франс прес, тази атака била извършена след продължително изчакване и наблюдение на самолетите, чиято арогантност и досадност все повече нараствала. "Един от членовете на екипажа бе пленен и убит в отмъщение за мюсюлманите, избивани хладнокръвно в джамиите на Фалуджа пред очите на целия свят на телевизионните екрани, без никой да протестира и да осъди /убийствата/, се казва в текста. Ройтерс и Асошиейтед прес отбелязват, че изглежда той има предвид разпространените телевизионни кадри с американския морски пехотинец, който убива тежко ранен иракчанин в джамия във Фалуджа на 13 ноември след офанзивата срещу бунтовниците в града На записа, с продължителност почти три минути, се виждат горящи отломки и няколко трупа, предаде Франс прес. Глас на човек, който не се вижда на видеото, зад кадър казва на арабски: "Вижте тази мръсотия!", докато мъж, видимо тежко ранен, лежи на земята сред високата трева. Раненият, облечен с син авиокомбинезон, казва на английски акцент: "Счупен е!", явно имайки предвид крака си. Друг глас зад кадър му казва на английски да се изправи и да върви и го пита за оръжие, докато той се изправя, залитайки, преди да го прострелят с няколко изстрела под викове: "Аллах е велик!" Автентичността на записа, поместен в уебфорум, често ползван от екстремистки гурпировки, не може да бъде потвърдена, подчертават Ройтерс и Асошиейтед прес. Вчерашната катастрофа е първият случай на свалено цивилно въздушно превозно средство (самолет или хеликоптер) в Ирак от началото на кампанията. На 22 ноември 2003 година самолет на Ди Ейч Ел бе поразен от снаряд, изстрелян от ръчен гранатомет край Багдад и принуден да кацне аварийно с горящо крило, но тримата членове на екипажа останаха невредими.
От летище Горна Оряховица за Багдад тази нощ ще излети самолет на "Вега Еърлайнс", с който ще пътуват изпълнителният директор на "Хели Ер" Михаил Михайлов и негови сътрудници. Това съобщи пресцентърът на Министерство на транспорта и съобщенията. Заедно със своя наемодател фирмата "Скай Линк" и местните власти представителите на "Хели Ер" ще се опитат да изяснят обстоятелствата за тежката катастрофа с вертолета Ми-8, както и да организират връщането на техниците от обслужващия персонал на авиокомпанията, които са в Ирак. Представителите на "Хели Ер" ще се погрижат за тленните останки на загиналите българи. Информацията е на БТА.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Islyamska-grupirovka-zayavi-che-e-ubila-bulgarin-ocelyal-pri-svalyaneto-na-helikoptera-v-Irak-6348
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.