Уникална маска за милиони се завърна в Пловдив след операция на ДАНС
Автор: Мариана Панчева 13:31 / 25.04.2016Коментари ()9841
21 години след като крадци задигнали уникален тракийски шлем-маска за около 3 млн. евро, експонатът отново е изложен в пловдивския Археологически музей, предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

Екземплярът е открит в надгробна могила в квартал "Каменица" през 1905 година. В момента подобни шлемове има изложени в Германия и Франция.

"Аз и моите колеги почти бяхме се отчаяли, че ще видим маската отново, но благодарение на усилията на сектор "Трафик на културни ценности" към ДАНС миналата година тя бе открита и върната в музея.

Все още има следствени действия. Маската бе в много лошо състояние, направо разбита, защото това е период от 20 години, в който е пътувала и в България, и извън страната. Нашите реставратори се справиха идеално със задачата", разказа шефът на музея Костадин Кисьов.

Сега шлемът, изработен от желязо със сребърно покритие под формата на човешка глава, е изложен в музея редом с останалите предмети, открити при разкопки в могилата - два златни венеца, златни пръстени и други предмети. 

За интересни подробности около екшъна и обира изгледайте прикаченото видео.





Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Unikalna-maska-za-milioni-se-zavurna-v-Plovdiv-sled-operaciya-na-DANS-636034
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.