Нелоялната конкуренция е една от най-сериозните заплахи за сигурността на фирмите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:09 / 02.06.2005Коментари ()866
©
Снимка: пресцентър Международен панаир
За 55% от фирмите в България нелоялната конкуренция е сериозен проблем за сигурността им. Това показва проучване на Алфа рисърч, цитирано на провеждащия се в Пловдивския панаир форум за сигурността "Бизнес гард".30% от анкетираните 400 представители на фирми са посочили като заплаха за бизнеса си кражбата на продукция, техника и оборудване, 16 на сто - нелоялното поведение на служители и 15% - кражбата на данни и файлове от мрежата. Най-развита е нелоялната конкуренция в строителството и транспорта - съответно 82% и 80 на сто от запитаните посочват проблема. Кражбите на оборудване и техника са най-разпространени в IT сектора - 54%, и в селското стопанство - 50%.
62 на сто от фирмите в страната използват СОТ, в същото време едва 48% са застраховали имуществото си. Намерение да направят това са заявили 29 на сто от анкетираните, същият процент от бизнеса ползва различни компютърни защити. Сред бъдещите мерки за фирмена сигурност мениджърите посочват също архивиране на информацията, специални клаузи в договорите с персонала и специално обучение. Само 7% смятат да си купят лично оръжие, а 2 на сто - да си наемат персонална охрана. Най-спокойни за сигурността на бизнеса си се показват хората от компютърния бранш и телекомуникациите - 77% от тях смятат, че ще оперират в по-сигурни условия следващата година. 67% оптимисти има в сектора на хотелиерите и ресторантьорите. В същото време влошаване на сигурността очакват строителните фирми и фермерите. Информацията е предоставена от радио Пловдив.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Neloyalnata-konkurenciya-e-edna-ot-nai-serioznite-zaplahi-za-sigurnostta-na-firmite-7522
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.