Девети панаир на изкуствата Импресия`2005 ще се проведе в Пловдивския панаир
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:57 / 03.06.2005Коментари ()1489
©
Девети панаир на изкуствата Импресия`2005 ще се проведе в Пловдивския международен панаир през следващата седмица. Също за девети път изложението е предшествано от единствения по рода си конкурс за панаирен плакат. От 6 до 12 юни 8-ма и 10-та палати на панаирното градче ще се превърнат в изложбени зали, в които ще си дадат среща хората на изкуството, техните почитатели и представители на бизнеса. Сред най-интересните акценти в програмата на форума са почетно участие на Светлин Русев и специално участие на Кейко Мураками (Япония), благотворителен търг на картини (8 юни, 18 ч., палата 10), конкурс за графити "Стената" (6 юни), изложба “Гео Милев и българският модернизъм”. Два национални конкурса ще се проведеат в рамките на изожението - Национален конкурс на Министерството на културата и туризма за присъждане на едногодишни стипендии на ученици от училищата по изкуствата (6 юни, палата 8) и Национален конкурс по моден дизайн (11 юни, палата 8).
Изложбената програма включва представянето на индивидуални автори и галерии, приложници, стоки и услуги, свързани с изкуството, културно-историческо наследство, издателства, забавна индустрия. По традиция участват и млади таланти от училищата по изкуствата. Галерии и фирми могат да направят презентации на своята дейност или на отделен автор.
Общо 151 са участниците в Импресия`2005, с 30 повече от миналата година. Индивидуалните автори са 54 художници и 28 приложници. Художествените галерии са 12, те представят 44 майстори на изобразителното изкуство. Участват още Националната художествена академия – София, както и 10 средни училища по изкуствата.
Единственият в света Конкурс за панаирен плакат става все по-популярен. От 2003 г. негов съорганизатор е Международната асоциация на изложбената индустрия UFI. Участват 174 плаката от 40 панаирни организации от цял свят, членове на UFI. Участниците са разделени в две категории – плакат за панаирна проява и общоимиджов плакат. На отличените два плаката ще бъдат връчени оригинални пластики от скулптора Янко Ненов. Резултатите ще бъдат обявени на официалното откриване на Импресия от 13 ч. в понеделник, 10-та палата.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Deveti-panair-na-izkustvata-Impresiya2005-shte-se-provede-v-Plovdivskiya-panair-7547
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.