Николай Караиванов готов да поведе протести в "Южен" срещу претоварна станция там
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:28 / 13.03.2009Коментари ()2092
© Plovdiv24.bg
До конфликти и напрежение сред гражданите би довело прибързаното решение за претоварната станция, откъдето твърдите битови отпадъци да се извозват в екозавода в Шишманци според депутата Петър Попов от СДС, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Според него в момента липсва и проект, и комплексно разрешително, към подобно, важно за екологията действие, може да се пристъпи единствено след обществено обсъждане.

В СДС са силно обезпокоени от амбициите на заместник-кмета Александър Константинов в цел до май-юни да бъде отворен заводът да се изгради възможно най-бързо и претоварната станция. Сторило им се като шега в началото предложението да бъде използвано свободно хале в "Крепежни изделия", бивш шеф на което предприятие е самият Констанитнов. Пловдив е вторият по замърсеност на въздуха град и не може да си позволи да изгражда на практика депо за отпадъци на собствената си територия в близост до жилищни сгради и производствени предприятия. Жителите на "Южен" основателно ще възстанат срещу подобно решение. Лидерът на СДС Николай Караиванов обеща да ги предвожда, защото "Южен" е кварталът, в който и той е израснал. Депутатът Попов припомни, че 4-5 години са отишли, за да се проучат около 35 терена, подходящи за площадка на почти изградения вече екозавод в Шишманци. Не бива, според него, да се повтаря грешката с прибързания избор на Цалапица за пловдивско сметище. Мястото се оказало съвсем неподходящо, защото застрашавало чистотата на водата за пловдивчани и било нужно да се извършват много допълнителни дейности, за да бъдат неутрализирани евентуални вреди. По план община Пловдив би могла да се обърне за съдействие към съседните общини "Родопи" и "Марица", които разполагат с повече терени, сред които по-подходящи за целта.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Nikolai-Karaivanov-gotov-da-povede-protesti-v-Yuzhen-sreshtu-pretovarna-stanciya-tam-81135
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.