Жертва на домашно насилие се жалва от полицай
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:18 / 20.03.2009Коментари ()1388
Пловдивчанка, дългогодишна жертва на домашно насилие, се жалва от районен полицейски инспектор, който се отнесъл бездушно към нейния проблем. Това съобщи днес адвокат Милена Кадиева от Българския център за джендър изследвания. Очаква се следващата седмица малтретираната жена да поиска срещу полицая да бъде образувано дисциплинарно производство. Тя имала проблеми със съпруга си още от 2001 година. Двамата са разделени, но той искал да вземе едното от двете им деца, което е негово, при себе си. Понеже съпругът е рецидивист и в момента е в затвора, психологическо насилие върху майката започнали да оказват родителите на мъжа. Когато жената се оплакала в Първо районно, инспекторът започнал да се държи обидно и агресивно, и отказал да помогне, твърди адв. Кадиева.

Тя описа и друг случай от Пловдив, при който насилникът е високопоставен служител в държавната администрация. След като счупил ръката на жена си, той пуснал срещу нея жалба за психологически тормоз, а съдът определил еднаква защита и за двамата.

Според проучване, проведено от експертите на центъра половината от българите са на мнение, че домашното насилие е личен проблем и с него не трябва да се занимават институциите. Причина хората да не познават добре правата си е не само слабата реакция на съда и полицията, но и бавеното повече от година внасяне за гласуване в парламента на поправките в Закона за домашното насилие.

Източник: Дарик



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Zhertva-na-domashno-nasilie-se-zhalva-ot-policai-82234
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.