Млади роми стават компютърни специалисти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:42 / 20.03.2009Коментари ()2644
© Plovdiv24.bg
14 млади пловдивски роми днес започнаха да се обучават на ИТ умения като участници в първа фаза на проекта "и-Интеграция на роми", реализиран по инициатива на "Отворено общество" и сдружение "иЦентрове".

"Ромите също могат да се интегрират в съвременното информационно общество и по този начин да получат възможности за по-висококвалифицирана работа, а оттам и за по-добър живот", обясни целта на проекта регионалният мениджър на "иЦентрове" Маргарита Василева пред репортер на Plovdiv24.bg.

Проектът стартира едновременно в пет градове чрез уеб-конференция, в Пловдив се осъществява с подкрепата на Областна администрация, затова и на откриването присъства заместник-областният управител Пенка Калапанкова. Компютърната зала е в Централна поща, участващите младежи са подбрани със съдействието на фондация "Рома". В първата фаза на проекта ще получат базови компютърни умения и след онлайн изпит ще получат удостоверения. От общо 60-те участници в страната в следващото ниво - курс за напреднали, ще продължат 30-те постигнали най-добри резултати. Те ще получат международен сертификат  ЕCDL, откриващ им широки възможности за работа. 12-те най-добри ще преминат и на третото последно ниво от проекта, при което ще получат професионални ИТ-умения, включващи изработка, дизайн и поддържане на уеб-страници.

Шестима от най-добрите курсисти ще преминат тримесечен стаж в реална фирма, а тримата, представили се най-успешно, ще бъдат наети за девет месеца като асистенти в "иЦентрове".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Mladi-romi-stavat-kompyuturni-specialisti-82277
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.