Откриват Международния панаир на образованието в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:38 / 25.03.2009Коментари ()1395
©
За седми пореден път най-елитните висши и средни училища от страната и чужбина ще се съберат в Пловдив за Международния панаир на образованието. Форумът се открива на 27 март, петък, в Палата №8 от 11,30 часа от главния директор на Пловдивския панаир Иван Соколов и доц. д-р Цветан Колев - ректор на Европейския колеж по икономика и управление.

Тази година изложението минава под знака на обявената от Европейския съюз инициатива за стимулирането на творчеството и иновациите, съобщи Мария Стоева, мениджър по проекта в Европейския колеж. На тази тема е посветена и академичната ни дискусия, в която ще участват представители на Министерството на образованието и науката, на Фонда за държавно финансиране на научните изследвания, на Съвета на ректорите в България, Асоциацията на частните висши училища, Съюза на научните работници, институтите на БАН, изложители, добави тя.

Целта е да разгледаме приоритетите на Националната стратегия за развитие на научните изследвания до 2019 г., критериите за оценка на българския научен продукт, развитието и възпроизводството на научни кадри у нас, свързването на бизнеса, образованието и науката в един общ свят и европейските програми за трансфер на иновации, обясни координаторът по проекта Асен Попов от Европейския колеж.

Образователният форум помага както на изложителите да открият своите бъдещи гимназисти или студенти, така и на младите хора да решат какво и къде искат да учат, заяви главният директор на Международен панаир - Пловдив Иван Соколов. Статистиката в страната сочи, че 50% от възпитаниците на висшите и средните училища у нас, са научили за избраното от тях учебно заведение именно по време на образователното изложение, допълни още Соколов.

Общо в VІІ-ия Международен панаир на образованието ще участват 95 висши и средни училища от страната и чужбина. Интересът определено е голям, въпреки общата стагнация, заради световната финансова и икономическа криза, смятат организаторите на форума.

Традиционно в изложението участват наши партньори от Световната образователна бизнес асоциация WEBA, която обединява елитни университети и колежи от различни страни, каза Мария Стоева. Според нея, това, което прави впечатление на Седмия Международен панаир на образованието, е масираното присъствие на американски висши училища, които се представляват от посолството на САЩ у нас. Засилено е участието и на френските университети, които се представят от Френския културен институт, добави тя.

За първи път на форума идват висши училища от Колумбия и Румъния, подчертаха организаторите от Европейския колеж. За сметка на това университетите и колежите от Великобритания, Холандия, Дания, Германия, Белгия, Швейцария, Испания, Чехия, Австрия, Гърция и Малта ще представят за седми път учебните си програми и условията за прием за новата академична година.

Българските участници са 63, а чуждестранните - 32, съобщи Асен Попов. Висшите училища са 46 от всички изложители, средните - 24, останалите - школи за следдипломна квалификация и изучаване на чужди езици, структури за перманентно и дистанционно обучение, браншови организации за професионална ориентация и подготовка, фондации и културни институти, добави той.

Форумът ще се открие в петък, 27 март, с изпълнение на китара от Васил Генчев и Александра Рангелова - флейта. Двамата са възпитаници на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

По-късно, в 14,00 часа, в Пресклуба на Конгресния център започва академичната дискусия на тема: „Приложните научни изследвания в България и Европейската година на иновациите и творчеството".

В събота, 28 март, Палата №8 ще бъде отворена 10,00 до 18,00 часа, като входът за посетители и в двата дни на образователния форум е свободен.

В рамките на Международния панаир на образованието ще се проведе и изложбата живопис "(Не)традиционно" на младия художник Дамян Янков, ученик от 9 клас в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. През октомври 2008 г. Дамян спечели първо място в конкурса за изобразително изкуство „Монмартър на Балканите", организиран от Европейския колеж по икономика и управление.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Otkrivat-Mezhdunarodniya-panair-na-obrazovanieto-v-Plovdiv-82891
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.