Откриват Детска психиатрична клиника в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:40 / 01.04.2009Коментари ()1331
Официално откриване на сградата на единствената Детска психиатрична клиника в Южна България ще направи утре, 2 април, УМБАЛ „Свети Георги", съобщиха от лечебното заведение. Новото здравно звено е към Катедрата по психиатрия и медицинска психология на Медицинския университет, а инициативата за неговото създаване - на пловдивския „Лайънс клуб".

Сградата е построена върху общински терен в съседство с Психиатричната клиника на УМБАЛ „Свети Георги", съобщи зам.-изпълнителният директор на болницата д-р Константин Зисов. Разгърнатата застроена площ на новото звено е 120 кв. метра, ще разполага с поликлиника и стационар с 6 легла, уточни д-р Зисов. В базата ще се приемат пациенти от цяла Южна България, допълни той.

Клиниката ще започне работа до един месец. През това време предстои оборудване на всички помещения и събиране на екип, обясниха от болницата. За строежа на детската психиатрия са отделени 168 хил. лева - от тях 48 хил. лева е дала болницата, а 120 хил. са осигурени от „Лайънс Клуб".

В България има още две такива клиники - в София и във Варна, но те са много отдалечени за пациенти от Кърджали или Ямбол, каза д-р Зисов. Статистиката сочи, че в Европа 20% от децата се нуждаят от психиатрична или психологическа помощ, обясниха от „Лайънс Клуб". Страната ни също е част от тази статистика, затова беше необходимо да има подобна клиника и в Южна България, допълниха лайънистите.

 



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Otkrivat-Detska-psihiatrichna-klinika-v-Plovdiv-83893
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.