Уникална методика помага на зрително затруднените да си намерят работа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:06 / 08.07.2005Коментари ()1248
Уникална методика за професионална ориентация на зрително затруднени и слепи деца беше разработена и тествана в България. Това стана ясно по време на заключителния семинар по проекта "Да подпомогнем младите хора със зрителни увреждания в избора на професия - обучение за родители и роднини", който се проведе днес в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".
"Методиката беше представена и разпространена в 15 местни клуба на Съюза на слепите в България, в двете специални национални училища в София и Варна, в 6 Дневни рехабилитационни центъра и в 4 бюра по труда" - заяви г-жа Александрина Костова, координатор на проекта.
Проектът, наречен Obvious (www.obviousleonardo.org), e с продължителност 2 години и е финансиран по програма Leonardo da Vinci на Европейския съюз. В него участват институции, научни звена, неправителствени организации и фирми от България, Австрия, Словакия и Италия. Основната му цел е оказването на съдействие при началното професионално ориентиране на деца със зрителни увреждания, от техни роднини и близки.
Измежду останалите дейности по Obvious, който е пилотен проект, са създаването на филми за успешна професионална реализация на слепи и зрително затруднени, а също и отпечатването на разширен педагогически наръчник за повишаване на мотивацията.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Unikalna-metodika-pomaga-na-zritelno-zatrudnenite-da-si-nameryat-rabota-8424
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.