Подреждат литературна експозиция с оригинални ръкописи и документи на Яворов
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:49 / 28.05.2009Коментари ()1719
©
По повод 130 годишнината от раждането и 95 години от трагичната гибел на забележителния български поет П. К. Яворов на 2 юни в 16 часа в Балабановата къща в Стария град ще бъде открита представителната изложба "Посвещението на Яворов".

Литературната експозиция е дело на Националния литературен музей и къщата музей "П. К. Яворов" София. Тя съдържа оригинални материали от фондовете на Къщата музей "П. К. Яворов" и Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методи" - ръкописи, снимки, писма, първи издания с автографи, посвещения на поета към семейството, към духовните му съмишленици от кръг "Мисъл", към другарите от "Хайдушки копнения", към любимите жени.

Многото реликви от Мина Тодорова и Лора Каравелова, забележителната му кореспонденция с Дора Габе и Боян Пенев, неизвестни за широката публика експонати - всичко това ни доближава до интелектуалния и емоционален свят на поета.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Podrezhdat-literaturna-ekspoziciya-s-originalni-rukopisi-i-dokumenti-na-Yavorov-92549
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.