Хор “Евмолпея” за пореден път през този месец ще зарадва своите почитатели
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:36 / 08.06.2009Коментари ()1082
©
След като участва многократно на пловдивска сцена само през месец май - в тържествата по повод 1-ви и 9-ти май и в Прегледа на руската песен, след като изнесе самостоятелни концерти пред 80-членната делегация на ЮНЕСКО в Пловдив и по повод 5-годишнината от основаването на Културен център "Тракарт" в присъствието на американската посланичка в България Нанси Макилдауни, нашумелият пловдивски хор бе поканен от Генералния консул на България в Република Турция и изнесе самостоятелен концерт-презентация на България по повод Деня на славянската писменост и култура на 20-ти май, а на самия празник зарадва жителите на Димитровград.

Хор "Евмолпея" ще приключи третия си творчески сезон със самостоятелен концерт под наслов "Слава във висините" на 11 юни. Концертът е в рамките на проекта "Младост, музика, духовност" и ще бъде последван от издаване на самостоятелен албум със сакрална музика, част от която ще прозвучи на сцената още тогава в Международен панаир Пловдив, палата N19. Приятелите на хора ще имат възможността да чуят за първи път изпълнение на живо във "Виенския павилион" на панаира. Построената по проект от преди близо сто години сграда за първи път ще отвори вратите си за най-демократичното изкуство - хоровото.

"Евмолпея" влетя с летящ старт в третия си сезон. Току-що върналият се от тежък хоров конкурс в Швейцария състав, започна сезона с турне до Германия и Австрия, като участва и в младежките фестивали "Eurotreff-2008" и фестивала в гр. Пасау (Германия). През октомври хор "Евмолпея" осъществи културно-дипломатическа мисия в Кралство Белгия и Херцогство Люксембург, по повод 100 години от независимостта на България, а преди две седмици се завърна от Турция.

Третият сезон на "Евмолпея" е изключително успешен. Той включва 57 концертни участия, записи в белгийското радио, в регионални телевизии, изпълнения на сцени в 7 страни. Пловдивските момичета реализираха 18 самостоятелни концерта само за 10 месеца. Концерти, включващи най-разнообразен репертоар - от български фолклор, патриотични песни, православни песнопения, ренесансова, барокова, романтична музика - до музика на XX век.

И докато пловдивската общественост все още се чуди как да реагира на явлението "Евмолпея", хорът натрупа само за три години над 160 концерта в страната и чужбина, осъществи турнета в 14 европейски страни и спечели заслуженото уважение на много национални институции. Защото каква по-прекрасна визитка за България от 36 талантливи български момичета, които пеят като ангели? Явно тандемът между диригентката Рада Славинска и арт-мениджъра Ганка Янкова е изключително успешен. Отскоро към творческия екип на "Евмолпея" се присъедини и една от най-изявените хормайсторки в Пловдив, дългогодишната сътрудничка на именития български диригент Крикор Четинян - Милена Полонова.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Hor-Evmolpeya-za-poreden-put-prez-tozi-mesec-shte-zaradva-svoite-pochitateli-94371
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.