Тотев поискал Титюков за временен кмет на "Източен", Илко Илиев отказва и свиква сесия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:47 / 15.06.2009Коментари ()2417
© Plovdiv24.bg
Председателският съвет на Общинския съвет реши спешно да свика извънредна сесия в четвъртък. Съветниците ще трябва да изберат временно изпълняващ длъжността кмет на "Източен", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Сегашният кмет Иван Тотев и заместникът му Петър Петров са в предизборен отпуск поради участието им на първо и десето място в кандидат-депутатската листа на ГЕРБ за Народно събрание и така на практика районът остава без управление.
Още след избора в четвъртък Илко Илиев ще подпише заповедта на временния кмет, който да поеме веднага в петък администрирането на района.

"В събота Иван Тотев ми се обади, за да ме уведоми, че ще излиза в отпуск заради участието си в парламентарните избори. Предложи ми мястото му да заеме заместник-кметът по спорта в общината Георги Титюков, всяко друго решение щял да оспорва. Това не е възможно. Подобно решение може да вземе само Общинският съвет", съобщи Илко Илиев на брифинг, като уточни, че до момента при него не е постъпило писмено заявление за излизането на Тотев в отпуск.

Временният кмет ще заема длъжността до завръщането на Петър Петров от отпуск, когато той ще поеме ръководните функции в района. По закон не е възможно секретарят или човек на друга длъжност да поеме поста, обясни юристът Соня Ташева. След депутатската клетва на Иван Тотев с указ на президента ще бъдат назначени частични избори за кмет на "Източен", които трябва да се състоят в тримесечен срок. След указа областният управител ще назначи временно изпълняващ длъжността до провеждането на извънредните избори.

Според последните промени в законодателството, когато някой заеме определено място след избори, предишният избор прекратява своето действие. Това означава, че е изключено след избирането си за депутат Иван Тотев да се откаже от парламента и да се върне на кметското място, тъй като то вече не му принадлежи. 

Илко Илиев се моли на сесията в четвъртък да се постигне необходимият кворум, защото много от съветниците са излезли в отпуск. Вече е изпратил запитване до Централната избирателна комисия как да се процедира със значителната част от тях, които са кандидат-депутати. Илиев имал предчувствието, че съветниците ще се обединят около една кандидатура за временен кмет.


Още по темата: общо новини по темата: 17
16.07.2009 »
10.07.2009 »
19.06.2009 »
19.06.2009 »
19.06.2009 »
18.06.2009 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Totev-poiskal-Tityukov-za-vremenen-kmet-na-Iztochen-Ilko-Iliev-otkazva-i-svikva-sesiya-95556
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.