Дефиле "Вино и гурме - 2020" отново зарадва жители и гости на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:55 / 29.06.2020Коментари ()2986
©
За шести пореден път през изминалия уикенд в Стария град се проведе Дефиле "Вино и гурме". Отново се срещнаха и си партнираха винопроизводители, шеф готвачи и майстори в кулинарията, а хиляди посетители дегустираха предложените вина и кулинарни съчетания. Началото на празника бе дадено с виртуозните изпълнения на Биг Бенд Пловдив.

Г-жа Лиляна Арсова - главен директор Дирекция "Туристическа политика" в Министерство на туризма, г-н Пламен Панов – зам.кмет по култура, археология и туризъм в Община Пловдив, г-н Любозар Фратев – председател на "Съвет по туризъм –Пловдив" и г-н Пламен Моллов - ректор на Университета по хранителни технологии изказаха поздравления и пожелаха успешен старт на събитието и на туристическия сезон в града.

Уличките на Старинен Пловдив се изпълниха с нетърпеливи дегустатори в 7-те емблематични локации, в които 19 винарски изби и 8 изтъкнати кулинари поднесоха на пловдивчани и гостите на града вкусни съчетания на вина и ястия. Уютните дворчета на възрожденските къщи бяха най-добрата обстановка за цялостното преживяване.

Винопроизводителите и шеф готвачите за пореден път затрудниха журито на дегустационния конкурс. Вечерта на 27 юни бяха наградени победителите в конкурса. Проф. Йорданка Алексиева поздрави участниците в него и сподели, че с всяка измината година журито е все по-трудно взема решение, защото предложенията са все по-добри и по-добри. Пет-членното жури определи: Първото място за изключително умелото съчетание на Сьомга с коричка от кедрови ядки, миди Сен Жак и грахово пюре на ресторант "МАЛКИЯТ ПАРИЖ" с "Троа Визаж Блан де Ноар 2019" на дебютантите участници Семейна изба и лозя ХАРАЛАМБИЕВИ.

Второто място - за Рагу от телешка опашка върху карамелизирана юфка в маслена екстракция на гъби манатарки на ресторант "НЮ АМСТЕРДАМ" с Сира 2017 на ВИА АНТИКА.

Третото място - Крем брюле с гъши дроб и меренг с портокал, желе от малиново вино, чили конци, малинов сос и малини на ресторант "АТЛАС" с Малиново вино на ВИ КУБЕРА.

Въпреки обективните обстоятелства организаторите отчетоха 4528 дегустации. Класацията на винопроизводителите по броя на събраните жетони оглавиха Реалити Био Вино, следвана от Аржил и ВИ ДВОР #1.

В импровизираното състезание, основано на резултатите от попълнените анкетни карти от посетителите се отчетоха предпочитанията на публиката в категориите "червено вино" – ВИ СТЕМА СТАРОСЕЛ, в категорията "бяло вино" - ВИ СТЕМА СТАРОСЕЛ, в категория "вино розе" - ВИ ТОХУН и в категория "плодово вино" – ВИ РЕАЛИТИ БИО ВИНО.

Посетителите на фестивала се забавляваха с интересните състезания за красиво рисувана чаша и за доверие и разбирателство между двойки, с йога упражнения в нетрадиционно съчетание с вино, с полезната и интересна лекция на проф. Алексиева за съчетаването на вино и храна. Много усмивки и емоции предизвика спектакълът "Криворазбраната цивилизация" на театър "Хенд", който показа самобитното ежедневие на българина през Възраждането.

Организаторите "Съвет по туризъм – Пловдив", Община Пловдив и Университет по хранителни технологии, с любезното сътрудничество с ОИ "Старинен Пловдив" благодарят на спонсорите и партньорите си за поредното успешно Дефиле "Вино и гурме".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Defile-Vino-i-gurme-2020-otnovo-zaradva-zhiteli-i-gosti-na-Plovdiv-979478
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.