Пловдив е осмият град в страната с нова сиренна система
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:07 / 30.06.2009Коментари ()4047
©
70 нови електронни сирени заменят старите 93 за акустичното покритие на Пловдив, стана ясно на пресконференция след тестването им днес. Те се контролират на местно ниво от Областен контролен възел - Пловдив и от Национален контролен възел в София.

По време на тестовите изпитания системата показа пълна готовност за пускане в действие. Пловдив е осмият град в страната, в който се въвежда нова сиренна система, каза пред медиите инж. Диана Стойнова, директор на дирекция "Комуникационни и информационни системи" в Министерството на извънредни ситуации.

Системата в града е изградена за 50 календарни дни. При направено акустичното планиране на Пловдив е взет предвид специфичният релеф на града, разположението му около река Марица и характерните за града тепета, които влияят на разпространението на звука, обясни Стойнова.

Новата сиренна система дава възможност да се задейства само една сирена, сирените в един квартал, само в една община, само в едно кметство. Това осигурява възможност за оповестяване на населението както на много малки, така и на големи територии, в зависимост от обхвата на заплахата или възникналото бедствие.

Системата е интелигентна и се самотества и самоохранява - на работната станция в Оперативния комуникационно-информационния център (ОКИЦ) на МИС в Пловдив 24-часа се наблюдава статуса на всички сирени и при възникване на техническа повреда или злонамерени действия те се регистрират на контролния монитор.

Системата е модерна и с възможност да се разширява при изменение на инфраструктурата, вследствие на ново строителство. Чрез сирените могат да се излъчват акустични сигнали, предварително записани речеви съобщения за видовете опасности и бедствия и информация на живо, свързана с указания за необходимата адекватна реакция на хората. При изграждането й е използван австрийския опит.


(с) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 80
01.04.2024 »
01.04.2024 »
28.03.2024 »
17.11.2023 »
17.11.2023 »
15.11.2023 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdiv-e-osmiyat-grad-v-stranata-s-nova-sirenna-sistema-98017
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.