Изложба на тема "Домът" е подредена в Етнографския музей
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:20 / 03.07.2009Коментари ()1370
©
Кухня
Изложба на тема "Домът" е подредена от днес в Регионалния етнографски музей. Неин автор е директорът на Историческия музей в Русе, ст.н.с. д-р Николай Ненов. Експозицията се състои от четири части, които представят домът в четирите сезона и четири части от денонощието - сутрин (активност), обед (хранене), вечер (развлечения), нощ (сънища). Заедно с това домът се представя в четири различни периода от развитието на човешкия живот - детство, юношество, зрялост, старост, както и в четири различни периода от историята - социализъм, буржоазен, възрожденски, домодерен.

Изложбата разкрива домът и като вселената на българина - едно и също помещение служи за място за готвене, за хранене и развлечение, за труд, за отмора. Коминът е неговата връзка с Небето, а през нощта къщата събира духове на предци и демони, от които ни пази огънят. Изложбата установява пряк контакт между различни социални групи, културни особености и различия.

Събитието е част от проекта "Гражданско участие в сферата на културата: културата - ресурс за местно развитие", с лидер Нов български университет - София и партньори РИМ - Русе, РИМ - Стара Загора, РИМ - Смолян и Регионален етнографски музей - Пловдив.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Izlozhba-na-tema-Domut-e-podredena-v-Etnografskiya-muzei-98486
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.