Общо 4 години и 6 месеца затвор за кражба на 125 лева
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:14 / 06.07.2009Коментари ()1776
За грабеж на 125 лв. Окръжният съд в Пловдив осъди Апостол Стефанов и Атанас Стефанов.

Те бяха признати за виновни, че на 9 януари тази година в с. Момино село в съучастие са отнели парите от Никола Венков. Апостол Стефанов е извършил деянието при условията на опасен рецидив и затова наложеното му наказание е три години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим. Присъдата на Атанас Стефанов е девет месеца затвор при първоначален общ режим.

Подсъдимите Апостол и Атанас Стефанови от  Момино село са братя. Познавали се с пострадалия Венков, който е от същото село. На 8 януари той помолил Апостол Стефанов да дойде на следващия ден в дома му, за да му нацепи дърва за огрев, тъй като поради тежкото си здравословно състояние не можел сам да стори това. 

На 9 януари, след като нацепил две колички дърва, подсъдимият казал на Венков, че е гладен и поискал от него да отиде до магазина да му купи цигари и храна. Потърпевшият отказал, нежелаейки да го оставя сам в дома си. Казал му, че заедно ще отидат да напазаруват след като свърши работата.

Малко по-късно пристигнал братът на Апостол - Атанас Стефанов. Венков решил да изпрати него до магазина. Дал му банкнота от 50 лв. и му поръчал да купи цигари, бира и нещо за храна. Предишния ден пострадалият бил взел пенсията си.

След като Атанас Стефанов се върнал с покупките, тримата седнали да се нахранят и да пият. Около 40-50 минути по-късно подсъдимите взели да се споглеждат и да си говорят нещо на цигански. Тъй като се усъмнил в намеренията им, Венков незабелязано преместил парите си от джоба в левия си чорап, след което ги подканил да си ходят под претекст, че времето напредва. После станал от масата да отвори вратата. В следващия момент Атанас Стефанов хванал пострадалия отзад за ръцете, а Апостол претърсил дрехите му и след като намерили парите, побягнали. Венков се опитал да тръгне след тях, за да ги догони, но тъй като имало поледица, паднал два пъти, след което се отказал.

На следващия ден около обяд в дома му дошъл Атанас Стефанов и го помолил да не казва на полицията, тъй като щял да му върне парите. Пострадалият изчакал няколко дни, но тъй като не получил обратно отнетата сума, сигнализирал в полицията. На 2 февруари Апостол Стефанов върнал на пострадалия парите с разписка.

Подсъдимите се признаха за виновни и сключиха споразумение с Окръжна прокуратура, което беше одобрено от съда. Споразумението влиза в сила веднага и не подлежи на обжалване.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Obshto-4-godini-i-6-meseca-zatvor-za-krazhba-na-125-leva-99037
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.