Общината хвърля частни съдебни изпълнители срещу длъжниците си
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:19 / 07.07.2009Коментари ()1845
© Plovdiv24.bg
Час по-скоро пловдивчани да изплатят задълженията си към общината, призоваха от градската управа, предупреждавайки, че от днес в събирането на просрочени санкции се включват частните съдебни изпълнители, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Това е начин да се повишат постъпленията в пловдивската хазна. Опитът на други общини показва, че с помощта на частните съдебни изпълнители /ЧСИ/  събираемостта на дължимите суми се увеличава поне с около 60%.

"Работна група на общината и представители на частните съдебни изпълнители уточни начина, по който ще изпращаме преписките. Бяха поканени всички 16 ЧСИ в Пловдив, а 8 от тях вече са декларирали готовността си за работа. На равен квотен принцип започваме разпределението на преписките", съобщи заместник-кметът Руси Панчев пред журналисти.

Най-висока - близо 65%, е събираемостта от санкции, наложени по закона за защита на потребителите  и наредбата за преместваеми търговски съоръжения. Причината е, че длъжниците в случая са търговци, на които при неизрядност се отказват административни услуги. До 30-35% е събираемостта на глоби с фишове, тъй като обикновено сумите са малки и се изплащат веднага. Едва 10%  са събраните санкции по досегашните наредби № 1 и № 2, като между осем и десет хиляди са длъжниците, предимно физически лица.   

"По-добре хората да побързат с погасяване на задълженията си, защото после може да им излезе солено. Предадем ли веднъж преписката на частния съдебен изпълнител, само за завеждането на изпълнителното дело таксата е 48 лв. и тя, заедно с редица още други плащания, се натрупва за сметка на длъжника", предупреди Панчев.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Obshtinata-hvurlya-chastni-sudebni-izpulniteli-sreshtu-dluzhnicite-si-99183
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.