ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
1 млн. лева профукал "Рожен експрес"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:04 / 12.04.2006Коментари (1)1316
Най-голямата загуба за гражданите на Смолян са 10-те млн. лв., с които се простиха заради "Рожен Експрес", тъй като за ипотекираните за фирмата имоти можеха да се намерят добри купувачи и парите да идат за инфраструктура в общината. Това заяви кметът на Смолян Дора Янкова след като лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов влезе в понеделник в общинското транспортно дружество, което влачи безпаричието след себе си повече от петилетка, от както миналият Общински съвет му гласува право на кредит от 4,5 млн.

Моята лична вина е, че не съм ударил здраво по масата пред Данчо Киряков, но ако трябва да се клонирам и да удрям във всяка община, няма да успея, призна пред медиите д-р Христов. И заяви, че оцеляването на "Рожен Експрес" не минава през обявяването й в несъстоятелност. За това е апелирал кметът и той подкрепя идеята. Още повече, че така ще се запазят работниците - от 134, 130 са наши членове, похвали се синдикалистът. Проверката на КНСБ на място доказала, че за миналата година новото ръководство не е увеличило загубите, но остава декапитализацията на дружеството от големия кредит - 4,5 млн. плюс лихвите, взет от предишното ръководство на фирмата.

Работниците обаче карат нон стоп автобусите. Не се спазва 7-часовият работен ден за шофьорите, записан в действаща от началото на тази година наредба за намалено работно време. Графикът им не го позволява, особено в градския транспорт, отбеляза Пламен Димитров. Те работят на сумирано изчисляване на работното време и работят повече, което е недопустимо и имат отдавна предписание на Инспекцията по труда, но не са го изпълнили. Второто нарушение - не се спазва чл. 81 от Закона за автомобилните превози, според който ръководството на фирмата на всеки 4 часа да осигури 1/2час почивка, за гарантиране безопасността на пътниците. Няма ясни правила за санкции на шофьорите при преразход на гориво и гуми, и наказанията са на субективна основа, установили от КНСБ.

Шансът на фирмата е пак договаряне с банката за известна отстъпка в главницата, а идната седмица да се обяви публичен търг - цесия върху вземания на банката, това стана ясно в присъствието и на областния синдикален лидер Румяна Михайлова. Общината да се съгласи някой да купи намален дълг без лихвите и да се намери инвеститор, който да изправи на крака дружеството, след като първото вкарване на пловдивска фирма се точи близо 2 години и не мина в съда. 1 млн. и 900 хил. лв. от главницата и от лихвите са издължени досега, напомнят запознати, това обаче е нищо в сравнение със загубените апетитни имоти, ипотекирани за белгийските автобуси "Волва".

Областният управител да гарантира справедлива транспортна схема, поиска от д-р Петър фиданов на нарочна среща д-р Христов, след като чу от работниците, че частни превозвачи обират пътниците от спирките минути преди общинските. Факт е обаче, че последната пълна заплата във фирмата е платена за август м. г. и върху нея са начислени осигуровки. От там насетне хората са на минимална и всички получават 160 лв., посочи Пламен Димитров и уточни, че остатъкът от сумите е дължим заедно с лихвите.

Наистина шофьорите взимат минимални заплати, но не и в канцелариите - там получават от 300 до 500, а шефовете над хиляда, сочат работници в "Рожен експрес". И се жалват, че те няма да получат остатък, защото в действителност са на минимална заплата, нищо че имат по 20-30 г. стаж. За графика си без почивки пък са алармирали от години и ДАИ е съставял актове, но явно той се оказва твърде сложно нещо, щом повече от 5 г. нито едно ръководство не можа да го сътвори, съобразно закона. И да не карат нон-стоп водачите. Ако областният съвет по труда, не вземе мерки след проверките в 43-те фирми на Смолянско, извършени след разпореждане на прокуратурата, ще ги затворим. Крутото решение обяви д-р Христов и напомни, че 26% от фирмите в Австрия са затворени заради неизрядности при първата й година от членството й в ЕС. Информацията е на вестник "Родопи вест".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Васил Лозановиче
на 07.12.2006 г.
0
 
 
Рожен Е Експрес са супер бе! Чао.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Електронно таксуване в градския транспорт
Шахматни състезания
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Арестуваха певицата Диона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: