16-метров монумент на Орфей и Евридика

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:37 / 17.06.2006
3837
16-метров монумент с фигурите на митичния тракийски певец Орфей и неговата любима Евридика ще бъде издигнат в Смолян като символ на Родопите и духовното наследство на града. Решението за това бе взето през седмицата от кмета на общината Дора Янкова, след детайлно обсъждане на идейната концепция с обществеността и видни представители на културните и научните среди.

Мащабната композиция ще бъде изградена по проект на известния скулптор Георги Чапкънов-Чапа, който е автор и на статуята на Света София - символ на столицата и на мъдростта. Двете фигури ще са с височина 4 метра, а целият ансамбъл – общо 16 метра.

Орфей е културно наследство на всички народи по света. Това обаче не означава, че една планина – най-тясно свързана с името му, не следва да увековечи ехото от неговите песни, обясни по време на дискусията изкуствоведът проф. Иван Маразов. Според него най-подходящият сюжет за монумента трябва да се базира на легендата как Орфей извежда Евридика от подземното царство на Хадес. В този мит е въплътена идеята за безсмъртието на човека и интелектуалната мощ на водача, който е готов на жертва заради любовта, подчерта още известният културолог и изследовател на тракийското изкуство.

Смолян е културният център на Родопите и този паметник ще стане символ именно на тази позиция на града, подчерта кметът на общината.
Макетът на Чапкънов трябва да бъде представен до 1 август, когато ще се състои ново публично обсъждане на монумента. Дотогава архитектите на Смолян трябва да предложат и място, където да се издига символът на града.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
МВР Пловдив: Ученици откраднаха от автосалон мотор за 20 000 лева...
29-годишна е шофирала колата, полетяла от Асеновата крепост
Жители на пловдивско село блокираха пътя за Карлово
Кола "полетя" от Асеновата крепост, шофьорът оцеля по чудо
Едно от най-големите и близки до Пловдив села обмисля да се отдел...
Загиналият моторист е на 21 години, пътят Кричим-Девин е затворен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).