ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
264 общини включени в донорските програми на ЕС за регионално развитие
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:51 / 24.11.2006Коментари (0)846
264 български общини могат да кандидатстват за усвояване на малко над 1, 6 млрд. евро, които Европейският съюз ще ни отпусне от 2007 до 2013 г. за регионално развитие. 62 от тях са избрани като приемливи за финансиране на дейности за „Устойчиво и интегрирано градско развитие”, а 202 общини - за „Местно и регионално насърчаване и развитие”, заяви депутатът Костадин Паскалев, който е зам.-председател на Комисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство и бивш министър.

Според него тези два приоритета са част от Националната оперативна програма „Регионално развитие”, като в първата област България ще получи 880,7 млн. евро, а по втората – 128,1 млн. евро. С останалите до 1,6 млрд. евро ще се финансират дейности за „Регионална и местна достъпност”, „Местно наследство и възможности за развитие на туризма” и техническа помощ.

За да станат достъпни средствата от ЕС, трябват координирани действия на държавата и местните власти, каза още депутатът. По думите му общините трябва да актуализират визията си за развитие на конкретното населено място, а държавата спешни да реши проблема с мостовите плащания по вече одобрените проекти, или да промени закона за общинския дълг, за да даде възможност на местните органи на управление да се справят с кредитирането.

Паскалев вчера говори пред кметовете на общини от Южен Централен район и представители на неправителствените организации, които участваха в заключителния семинар по проекта „Европейско училище за НПО и кметове”.

Проектът се финансира по Програма ФАР и се изпълнява от Университетска фондация – Пловдив, в партньорство с Европейския колеж по икономика и управление. Целта на обучението е да се създадат практически умения за усвояване на средствата по структурните фондове на ЕС и управление на проекти в областта на публично-частното партньорство. Досега бяха проведени 3 семинара с кметове на 15 общини и 20 представители на Съюза на инвалидите в България и „Сдружение за Пловдив”.

Колеги,
предлагаме ви основни акценти от лекцията на Костадин Паскалев на тема: „Финансова и институционална рамка за участието на местните власти в реализирането на кохезионната политика на ЕС в България”:

За периода 2007-2013 г., след приемането ни за редовен член, органите на местна власт и местно самоуправление могат да участват пряко в две от оперативните програми за използване на структурните фондове на ЕС. Това са Националната оперативна програма „Регионално развитие” и Оперативната програма „Околна среда”. Общините имат възможност да усвояват средства и по Националния план за развитие на земеделието.

Цели и приоритети на НОПРР:

Оперативната програма за регионално развитие е инструмент, чрез който ще се управлява финансирането по линия на Европейския фонд за регионално развитие, насочен към българските региони. Програмата е насочена към преодоляване на различията в икономически и социален план на отделните български региони спрямо регионите на страните членки на ЕС, а също така и за решаване на вътрешно регионалните различия и проблеми.

Общата цел на програмата е насочена към подобряване качеството на средата за живот и работа, с по-добър достъп и нови възможности за повишена регионална конкурентоспособност и устойчиво развитие.

В рамките на НОПРР са определени 5 приоритети:

1. „Устойчиво и интегрирано градско развитие”, който включва дейности за развитие и подобряване на:

а) екологична инфраструктура – включва дейности, свързани с подобряване на водоснабдителни мрежи, водни резервоари, помпени станции, както и за изграждане на съоръжения за превенцията на наводнения, свлачищни процеси и др.;

б) социална инфраструктура – включва дейности за рехабилитация, модернизация и оборудване на образователните институции – училища, университети, здравни и детски заведения, социални домове и културни институции като театри, читалища и библиотеки, както и мерки за подобряването на енергийната ефективност на тези сгради;

в) жилищно строителство – прилага се главно на обекти със социална значимост;

г) организиране на икономически дейности – предвижда дейности, свързани с обновлението на индустриални места и зони за бизнес и свързващата ги техническа инфраструктура, с цел да се стимулират инвестициите и да се повиши регионалната конкурентоспособност;

д) подобряване на физическата среда – възстановяване, преустройство, обновяване, почистване, подобряване, развитие на места за отдих и развлечение, пешеходни зони и тротоари, велосипедни алеи, улично осветление и други благоустройствени дейности;

е) системи за устойчив градски транспорт – реализация на автоматизирани системи за управление и контрол на трафика, подобряване на спирки, ремонт на съоръжения, обновяване на паркове, светлинни и звукови сигнални системи, изграждане на маршрутна мрежа до отдалечени жилищни райони, изграждане на съоръжения за защита и намаляване на шума.

2. Приоритет „Регионална и местна достъпност”, който включва дейности за изграждане и поддържане на:

а) регионална пътна инфраструктура – предвижда подобряване, рехабилитация и реконструкция на пътища II и III клас, извън трансевропейската транспортна мрежа;

б) вътрешно регионални транспортни услуги – по-добри услуги за населението, свързани с достъп до вътрешния транспорт и на прилежащите територии до градските центрове;

в) местни мрежи, свързани с внедряване на технологии и достъп до интернет - изграждане на широколентово свързване на по-слабо урбанизираните райони, например АDSL, кабелни сателитни и безжични комуникационни мрежи, както и установяване на цифрови връзки, публични точки за информационен достъп и др.;

г) достъп до енергийно-ефективни ресурси – изграждане на връзки от основните магистрални газопроводи към определени райони.

3. Приоритет „Meстно наследство и възможности за развитие на туризма”:

а) развитие на туристически атракции и свързана с тях инфраструктура – включва дейности за възстановяване на културни и исторически места, природни забележителности, подобряване на достъпността до тях и включването им в подходящи комплексни туристически продукти;

б) подобряване на туристическото обслужване - насърчава развитието на нови туристически обекти в ключови места с доказан туристически потенциал, както и разнообразието на услугите – СПА процедури, балнеология, семейни хотели, бунгала и др.;

в) развитие на туристическия продукт и маркетинг на дестинациите - осигурява подкрепа за маркетинга на регионалния туристически продукт, както и дейности за промоция на българския туристически продукт на международния туристически пазар.

4. Приоритет „Местно и регионално насърчаване и развитие”:

а) интегрирано развитие и партньорство - предвижда подкрепа за Областните съвети за развитие, които са структура с широко представителство от кметове, общински съветници и социално-икономическите партньори на областно ниво;

б) планиране и подготовка на проекти – разработване на интегрирани проекти за малки общини;

в) дребно мащабни местни инвестиции – подкрепа за значими и полезни инвестиции, които предлагат комплексен подход за решаване на местните проблеми;

г) между регионално сътрудничеството – предлага подкрепа за сътрудничество с регионални и местни власти от други страни-членки по определени теми – иновации, превенция от рискове, развитие и обновление на градовете, околна среда и енергийна ефективност.

5. Техническа помощ


ИЗВОДИ:
1. Оперативните програми осигуряват сериозни възможности за българските общини, в опита им да осигурят необходимите ресурси за възстановяване и модернизация на инфраструктурата.

2. За да станат достъпни тези средства, са необходими координирани действия на държавната и местни власти. Държавата е длъжна спешно да подготви и съгласува с ЕК процедурните правила за усвояването на ресурсите от структурните фондове.

3. Общините са длъжни да актуализират визията си за развитие на конкретното населено място, да степенуват проектите си по значимост, да подготвят работните си програми по тях и да ги приведат в съответствие с Плана за развитие на конкретната община и мерките в Националните оперативните програми.

4. Държавата трябва да реши спешно проблема с мостовите плащания по вече одобрените проекти, или да промени Закона за общинския дълг, за да даде възможност на общините да се справят с кредитирането.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: