30% от производството на храни у нас е нелегално
Над 30 на сто от производството на консервирани храни у нас е нелегално, съобщиха от Асоциацията на преработвателите на плодове и зеленчуци по повод разкритото нелегално производство в Септември. Подобен случай установиха преди два дни полицаи от РПУ - Стамболийски. В консервен цех на фирма “Пластик-85” ЕТ в село Злати трап те са открили, че се произвеждат консерви от плодове и зеленчуци, които не отговарят на установените за тях изисквания за качество, съобщиха от РДВР - Пловдив.
Организирана престъпност нарича нелинцензираното производство на зеленчукови и плодови консерви председателят на съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци Александър Йоцев, цитиран от Нова телевизия. Според него разкритият нелегален цех в Септември е част от организирана престъпна мрежа Той изрази учудването си как малки фирми - дистрибутори печелят търгове за държавни поръчки в Плевен и разпространяват именно фалшивите консерви. Според него е цинизъм точно децата в социалните заведения да получават опасната храна.
Въпреки че по закон нелегалното производство на храни е престъпление и се наказва с до 3 години лишаване от свобода, до сега няма случай на осъдени.