60% от жителите на Смолянско са с наднормено тегло

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:48 / 08.05.2007
750
60% от жителите на Смолянско са с наднормено тегло, сочи проучване на МБМД сред 1305 души от цялата страна. Според данните 49% от българите са затлъстели. Най-сериозен е проблемът в най-бедния район на страната - Северозападна България. Най-голям е процентът на хора с наднормено тегло във Видин и Лом - 63 на сто, обясни социологът Мира Янова. В Пазарджик, Пловдив с наднормено тегло са 60%. Далеч по-добри са показателите в Русе и Ловеч - 43 на сто от хората там са с наднормено тегло. В София пък от наднормено тегло страдат 39 на сто.

Наднорменото тегло е по-характерно за хората с ниско образование - засегнати са 55 на сто. Освен това затлъстяването е характерно по-скоро за бедните българи, допълни Янова. Възрастта също оказва силно влияние - с увеличаването й расте и рискът от наднормени килограми.
Причините за проблема са липса на движение, лошо хранене и стрес. 1/3 от хората нямат физически натоварвания и не спортуват. Едва 6% тичат, а 4% се занимават с фитнес. Информацията е на радио "Фокус-Смолян".


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Община "Родопи" и турската Биледжик официално подписаха договор з...
Пуснаха движението по новия мост над река Марица
Новият мост над река Марица в Пловдивско е готов, днес пускат дви...
Това са всички кандидати за депутати от Пловдив област
Кола се приземи в лозята на Куклен
Отлична новина за селото, в което живеят много богати пловдивчани...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).