71 години от саможертвата на лейтенант Дейвид Кингсли

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
15:30 / 23.06.2015
5226
Днес в 10.00 ч. пред паметника на площада в село Сухозем, община Калояново, беше отбелязана 71-годишнината от саможертвата на лейтенант Дейвид Кингсли и гибелта на седемте местни жители, загинали на 23 юни 1944 г. при разбиването на самолета му в землището на селото след завръщане от бойна мисия в Румъния. 

Американският пилот л-т Дейвид Р. Кингсли се разбива със самолет Б-17, "Летяща крепост", повреден по време на немска противовъздушна атака, като на земята убива 7 цивилни българи от фамилията Дуралийски. 

На възпоменателната церемония присъстваха Областният управител на област Пловдив Розалин Петков, кметът на община Калояново Александър Абрашев, полк. Джеймс Кроухърст - Военен и военновъздушен аташе на САЩ в България, представители на Националната гвардия на щата Орегон, очевидци на събитията преди 71 години и представители на фамилията Дуралийски, кметът на Сухозем, гости, медии и местни жители.

В словото си по повод годишнината кметът на Калояново Александър Абрашев отбеляза: 

"71 години са кратък период от съвременната история, но достатъчно дълъг, за да бъде и поучителен и преходен. Тогава, по стечение на историческите обстоятелства ние сме били противници, а 45 години по-късно станахме приятели и съмишленици..." 

Според него с издигането на паметника преди 11 години се съхранява паметта за една човешка трагедия, но това показва, че пред смъртта всички сме равни. И никога повече хората не бива да позволяват да бъдат въвличани във войни.

По време на словото на  полк. Джеймс Кроухърст като своеобразен знак на почит над паметника прелетяха два американски изтребителя F-15 от Военно-въздушната гвардия на САЩ във Флорида, които в момент участват в международно учение "Тракийски орел 2" в Трета авиобаза в Граф Игнатиево.  

"Според преданията човек умира по два пъти - когато духът напусне тялото и когато спомените за него изчезнат", каза в словото си полк. Кроухърст.

"Този мемориал, открит през 2004 година, показва, че както л-т Кингсли, така и седмината от фамилията Дуралийски ще останат в сърцата ни".

След поднасянето на цветя, всички присъстващи се включиха в неформални разговори и си направиха множество общи снимки за спомен.


Виж коментарите (8)
Още новини от Регионални новини:
Откриха 81-годишна пловдивчанка в безпомощно състояние, загубила ...
Последната информация от полицията за пожара на АМ "Тракия"
Гори от двете страни на магистрала "Тракия", екипи на полицията и...
Печеливш до скоро месокомбинат и месарница отиват в историята, ЧС...
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска облас...
Въпреки усилията на пловдивските лекари почина жената, докарана с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).