Асен Карабов: В Смолянско няма умишлени палежи с цел добиване на дървен материал

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:56 / 13.08.2007
1562
В Смолянско няма установени умишлени палежи с цел добиване на дървен материал, съобщи в интервю за радио "Фокус" - Смолян началникът на Регионалното управление по горите Асен Карабов. По отношение разпоредбата на министър-председателя Сергей Станишев за изготвянето на проект за Постановление за забрана на износа на опожарена иглолистна и широколистна дървесина Асен Карабов каза, че това до някаква степен може да благоприятства дребните фирми, занимаващи се с търговия на дървен материал. Смолянските търговци работят главно с износ в Гърция.

Според началника се спекулира с това, че след като дървесината е опожарена, то тя ще се предлага на твърде ниски цени. Тя също ще бъде продадена на търг, като се практикува и с останалата годна дървесина, посочи Карабов.
При 10-те горски пожара, възникнали на територията на област Смолян през месец юли, са унищожени 2591 декара иглолистна гора, 700 декара широколистна гора, 8 декара смесена гора, 3202 декара лесонепригодни площи, както и немалко слелскостопански площи, съобщиха за от ОД "ПБЗН" - Смолян.

Главната причина според дирекцията е човешката небрежност, изразяваща се в палене на огън на открито в сухото и горещо време. Въпреки многократно отправените призиви, човешката небрежност и нехайство доведоха до опожаряването на хиляди декари гори.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Кола се приземи в лозята на Куклен
Отлична новина за селото, в което живеят много богати пловдивчани...
РП-Пловдив разследва пожара, пламнал в един от най-големите завод...
Мъж влезе с дървен кол у съседи, пратиха го в болница, тръгна си ...
Голям пожар в завод край Пловдив!
Върнаха сутрешната гимнастика в училище на 12 км от Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).