Асфалтираха 200–годишен чинар в Белащица

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:05 / 03.07.2024
5055
С огромно изумление разбрахаме за това, че строителната фирма, ангажирана от община "Родопи" да рехабилитира ул."Трети март" в Белащица, която се намира в центъра на селото, е асфалтирала плътно с асфалт чинаровото дърво, което се намира в началото на улицата, без да остави санитарен пояс за поливане и грижи около неговия ствол.

Това съобщи читателка на Plovdiv24.bg. И добави: 

"Дървото е на видима възраст около 200 години и след подаден сигнал от мен до РИОСВ, ми беше върнато обаждане от институцията, че за съжаление дървото не е защитен вид и трябва да отнеса въпроса към община "Родопи". Изпратила съм сигнал към Павел Михайлов, кмет на общината, както и към Трендафил Бакалов - кмет на Белащица за незабавни мерки.

Много моля да отразите случая, за да се покаже как не трябва да се асфалтират дървета на над 100 години, защото нито виждам приложени добри практики, нито виждам адекватно отношение към  вековните дървета.

Това се случва по време, когато част от  жителите на селото подеха сами  инициативата на младия фотограф Трифон Паскалев да се възстанови старата вада, по която е вървяла вода за поливане на вековния чинар - визитна картичка на Белащица, който също е заплашен от продължилите сухи и горещи години.

Толкова ли много вековни дървета имаме и трябва ли да бъде унищожено още едно от тях по този варварски начин? Приложените снимки са направени от Павел Гимишев".

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Директорът на хасковския театър: Аз съм крадец
Пожар гори близо до Пловдив
Преобразяват три пловдивски села с 6 милиона лева
Бивш военен пилот за инцидента край "Граф Игнатиево": Избрали са ...
Едно от най-близките до Пловдив села: Това е подигравка, няма да ...
Разясняват е-досие в Асеновград


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).