ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Австрийски фонд купува "Девин"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:40 / 13.01.2006Коментари (0)3859
©
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрация на стопанска дейност, която ще се осъществи чрез закупуване от страна на австрийския инвестиционен фонд Wing Eguity Management - Виена на 100% от капитала на "Девин" АД и „Девин Роял" АД, съобщава в Държавен вестник председателят на комисията Петко Николов.

Според комисията концентрацията няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, което да попречи на ефективната конкуренция на съответния пазар. Решението на КЗК е от края на декември миналата година. Планираната сделка няма да промени структурата на пазара по никакъв начин, а ще се отрази единствено върху финансовите възможности и мениджмънт на закупуваните предприятия, в които ще се влеят нови ресурси. Не само, че няма да създаде ситуация, която вреди на конкуренцията, но сделката ще има изявен положителен ефект за развитието на пазара, се казва в становището на КЗК.

Антимонополистите преценяват, че дял от 35 % на пазара на минерална вода и безалкохолни напитки не е господстващо положение и предстоящата сделка няма да ощети останалите компании в този сектор у нас.

Фирма „Девин" АД е основана през 1992 г. като дружество с ограничена отговорност между физически лица и Община Девин. От 1999 година компанията е акционерно дружество със 100% частен капитал, като част от него е чуждестранен. Основен предмет на дейност са бутилиране и продажба на минерална вода, изворна вода, газирани и негазирани безалкохолни напитки. „Девин" АД притежава концесия за водоползване на сондажи ВЗ и В5 в района на Девин, от които се бутилира минерална вода "Девин". Също така дружеството притежава разрешително за водоползване на извор Балдаран. Собственици на „Девин" АД са: „СВЕ инвестмънтс" ООД, „Девин 2004", Българо-американски инвестиционен фонд и физически лица.

„Девин Роял" АД е създадена през 1997 година. Собственици на дружеството са фирма „Дирекс Фуудс" ООД и Българо-американски инвестиционен фонд. След това решение на КЗК предстоят правни действия. Решението може да бъде обжалвано.

Ако няма обжалване, се върви към приключване на процедурата в рамките на един месец, съобщи изпълнителният директор на „Девин" АД Георги Серафимов. Когато австрийският фонд стане собственик, няма да се смени нищо съществено, декларира Серафимов. Управлението си остава същото. В случая по-интересното е, че сега са 7-8 собственика, а после ще стане един. Капиталът ще е чуждестранен, но той и сега половината е чужд, коментира изпълнителният директор.

Преди дни от фирма „Девин" АД купили десет лекотоварни коли с марка „Киа Моторс" от новата серия „К". Те са двутонни и с тях разкарваме минералната вода в София, обясни Серафимов. Общо взето се развиваме, разширяваме се, купуваме машини, обновяваме транспорта, така че вървим напред, обобщи бизнесменът.

Австрийският фонд Wing Eguity Management - Виена, е дружество с ограничена отговорност. То е учредено и съществуващо съгласно законите на Австрия. Вписано е на 04.03.2005 г. в регистъра на Търговски съд - Виена. Дружеството е със седалище и адрес на управление във Виена. Wing Eguity е частно холдингово дружество за управление на инвестиционни фондове, учредено специално за участие в промишлени и инфраструктурни инвестиционни проекти в Югоизточна Европа, в това число България.

Дейността на дружеството е фокусирана върху хранително-преработвателна и питейна индустрия. Поради контрола, упражняван еднолично от "Девин" АД върху "Атлантик Дивайн" ЕАД, след сделката Wing Eguity ще упражнява непряк контрол и върху това дружество.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Български национален отбор по футбол
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Марица в Трета лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: