Бащата на децата от Асеновград: Не съм ги отвличал

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:01 / 31.05.2009
2382
Не съм отвличал децата си от Полша, заяви баща на двете деца от Асеновград, които трябваше да бъдат принудително отведени от майка им в Полша според съдебното решение. Бащата на Николета и Павел твърди, че е имал разрешение да пътува с децата си до България. След като момиченцето беше отведено в Полша, вчера министърът на правосъдието Меглена Тачева призова бащата да предаде и другото дете, за да бъде изпълнено съдебното решение. Според нея бащата го грози затвор до три години или глоба до пет хиляди лева.

Тодор обясни, че живеел с Барбара от 1999 година, а проблемите й с алкохола са започнали през 2003-та. По думите му в началото тя е била добра майка, но до момента, в който е започнала да пие. Тодор разказа как, докато са живеели в семейното им жилище в Полша, постоянно я е намирал да пие. Той сподели още, че когато се е връщал от работа я е заварвал заспала, а Николета и Павел са играели около нея, а след като се събуждала започвала да вика. Според него тя се е лекувала, имало е и периоди, в които семейството е водело нормален живот. Василев обясни, че Барбара е работила за кратко и в Палма де Майорка, за да може през този период да се адаптира, тъй като никога не е работила, а само е гледала децата си. Именно след този период и завръщането и от там Василев е подал сигнал в полицията и е потърсил съдействие.

Бащата на Никоета и Павел твърди, че преди да изведе децата от Полша е получил декларация от нея, подписана в Българското консулство във Варшава. Документът е бил написан на български език и самата Барбара го е подписала. Ето какво още каза той:

„Лично с нея се явихме в българското посолство във Варшава през 2007 година, при г-н Бойчо Гюров, който тогава беше консул на България. Тя подписа декларацията за разрешаване на пътуване на децата Николета и Павел до България и обратно с баща им. Документът е без срок, в момента е при адвокатите ми и аз мога да го представя по всяко време. Мен никой не ме чу в българския съд, никой не помисли защо един баща си е дошъл с двете деца в България, никой не се замисли. България допусна две дечица, българчета, да отида в Полша".

„Аз исках да предам децата, но исках да стане по цивилизован начин, но ме беше страх, че ще се случи точно такова нещо. За това го направих това нещо на двора", уточни той.

Запитан дали в момента иска да предаде Павел, Тодор отговори: „Кажете ми, кой родител иска да съсипе психиката на едно дете. Аз не знам как всички полски власти по такъв нечовешки начин могат да изпълнят едно съдебно решение. Оказа се, че правото обърка хората, децата. Това ли е Европа - да си правим пак дипломатически изнасяния на хора. Готов съм да си понеса отговорността за случилото се, но това трябва да направят и другите хора и институции, които с действията си допринесоха за потъпкването на правата на децата", заяви още бащата Тодор Василев.

Директорът на Дирекция „Контрол по правата на детето" в Агенцията за закрила на детето Теодора Иванова съобщи, че следващата седмица ще станат ясни резултати от проверката дали някой от служителите на Агенцията за социално подпомагане е виновен за случилото се с двете деца в Асеновград. Ето какво още каза Теодора Иванова:

Имаме контролни случаи и проверяваме Дирекция „Социално подпомагане", респективно отделът за „Закрила на детето".

Служителите на АСП - Георгиева, Ненова, Вечева, те са били там, имат ли някаква вина за това, което се случи с тези деца?

Не мога да ви кажа, проверката все още не е приключила. Тя ще стане факт понеделник или вторник и тогава ще оповестим резултатите. Всеки би могъл да има вина, ако аз лично бях там, макар че нямам такава компетенция, може би бих отложила за пореден път предаването на децата. Ако някой е извършил нарушени, при всички случаи той ще бъде наказан. От няколко месеца ние вече имаме санкционни правомощия.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)

Още по темата (31):
06.02.2010 Полски съд отхвърли всички искания на бащата на Николета и Павел
23.10.2009 Полякинята Барбара отказва медиация по казуса с Николета и Павел, нямала пари да плаща
22.08.2009 Съседите на Николета и Павел: В България няма закони!
21.08.2009 Органите, имащи отношение по случая с децата от Асеновград, загърбили емоциите в интерес на закона
21.08.2009 Не позволяват на Тодор Василев дори да чуе децата си
20.08.2009 Отведоха в Полша и момчето на Тодор Василев
Още новини от Регионални новини:
Завод за кроасани в пловдивско село отива в историята, търсят му ...
Има трети задържан заради контрабандата с радиоактивния америций
Откриха 81-годишна пловдивчанка в безпомощно състояние, загубила ...
Последната информация от полицията за пожара на АМ "Тракия"
Гори от двете страни на магистрала "Тракия", екипи на полицията и...
Печеливш доскоро месокомбинат и месарница отиват в историята, ЧСИ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).