ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Брацигово отново събира експерти от България и Италия на форум за културното наследство
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 18:50 / 12.08.2024Коментари (0)3885
©
За трета поредна година Камарата на строителите в България е съорганизатор на престижния Форум "Брацигово – Каменният поток на времето“, посветен на недвижимото културно наследство, традициите, архитектурата и изкуствата. Традиционно той ще се проведе в читалище "Васил Петлешков“ в Брацигово от 12 до 14 септември като темата му тази година е "Археология и архитектура“.

Централното събитие ще е международната кръгла маса България-Италия "Археология и Архитектура – реализации и перспективи“, в която ще бъдат представени изключителни археологически обекти от двете държави, проблематиката, решенията и обмяната на опит. Събитието ще е от 11,30 ч на 12 септември и ще събере водещи специалисти от България и Италия в областта на археологията, архитектурата, реставрацията, строителството и опазването на паметници недвижимо културно наследство, представители на институции на национално и местно ниво (министерства, областна управа, кметове на общини, главни архитекти и др.), браншови организации, образователни институции и др. Участници от италианска страна са арх. Андреа Грилето – Директор на Асоциация на реставраторите в Италия, Арх. Стефано Боргини – Колизеума в Рим, Инж. Винченцо Калванезе – Технически директор на "Археологически парк Помпей“. Българските обекти, които ще бъдат представени са с изключителна значимост и представляват интерес от професионална, научна и туристическа гледна точка. Ще бъдат представени Праисторическият и солодобивен градски център Провадия солницата, Хераклея Синтика-  гр. Петрич, Селищната могила "Юнаците“, Средновековната крепост "Градище“ - гр. Твърдица, Перперикон - гр. Кърджали, Мистичният манастир св. Йоан Продром - Ахтопол, и др.

Тридневната програма на форума включва 22 лекции, 2 практически работилници, детска работилница и богата културна програма за всички жители и гости на областта: концерт на хор Тискали от Сардиния, представление на ансамбъл "Българе“, Кулинарен фестивал, изложба "България и мозайките“, реализирана от Фондация "Балканско наследство“ за Държавния културен институт към Министъра на външните работи на Република България през 2023 г.

Главни организатори на събитието са Община Брацигово, Камарата на строителите в България, Камарата на архитектите в България – РК София Област и Конфиндустрия България. Форумът отново е под патронажа на Министерство на културата и тази година е част от  Националния календар на събитията за Европейски дни на наследството 2024 г. С всяко издание подкрепата и съорганизаторите се увеличават, като през 2024 г. отново партньори са Посолството на Италия в България, Италианският културен институт в София, НСОРБ, Националният исторически музей, Регионалният исторически музей на гр. Пазарджик, Университетът по архитектура, строителство и геодезия, Фондация "Български строител“, Фондация "Балканско наследство“, Държавният културен институт към министъра на Външните работи, Центърът за върхови постижения "Наследство БГ“, Общество "Културно наследство“ – официален представител на Европа Ностра за България и други.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Пешеходният мост в Пловдив става общински
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: