ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Брезово ще отбележи 170 години от построяването на църквата "Св. Димитър"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:11 / 23.10.2013Коментари (0)3405
©
На 26 октомври 2013 г. - Димитровден, Брезово ще празнува. В този ден ще се отбележи 170 години от построяването на църквата "Св. Димитър".

Преди почти два века в далечната 1843 г. в тъмнината на робството, нашите деди строят този храм за да разпръсква светлината на вярата, за да съхранят своя дух, род и отечество. Полагайки църковните темели, те са знаели, че оставят нещо за своите деца и внуци, извор на духа, нещо общочовешко, вяра в по-доброто, надеждата за благоденствие на града, рода, семейството.

Църковния храм е построен като наследник на старата съществуваща църква със същото име, която била вече порутена. Но не това било причината за поривът на брезовци да се построи нов храм. В старата църква службите са се водили на гръцки език от гърчеещи се свещеници и затова населението не ги посещавало. Като израз на отхвърляне на гръцкото влияние поп Цвятко започнал да води службите под един навес. Така желанието да имат собствен български храм довело до започването на строежа на новата църква под предлог, че се прави ремонт на старата.

Израз на борбата за църковна независимост е и преместването през 1830 г. на килийното училище в частния дюкян на абаджията Стойко Миневски, където децата започват да учат на църковно-славянски.

През 1841 г. брезовските първенци изпращат до султана прошение /написано от даскал Манол Велев/ с искане за разрешение за ремонта. Прошението е занесено в Цариград придружено с гърне гюлово масло.

Без да се чака одобрението започва строежа Мястото за църковния двор е дарено от Стою Адърски.След усилено строителство в което се включва всеки жител на града и дава своята лепта, като средства, труд, материал, църквата е изградена. Храма е с огромни за времето си размери 25 метра дълъг, 10 метра широк и 6 метра висок.

През 1843г. пристига и ферманът от султана с разрешението за ремонта. Същата година новият храм "Св.Димитър" е осветен тържествено.

Изселените в Бесарабия брезовци подаряват за новата църква полилеите, одеждите и богослужебните книги. През следващите две десетилетия църквата е изписана изцяло с 146 библейски сюжета. Стенописите са завършени през 1870г. От майстор Нестор Трайкович от Дебър. За да се стигне до рядко срещаното в църковното строителство по онова време изцяло изографисване на стените на храма. 

Тази църква е обявена за паметник на възрожденското църковно строителство заради своята уникална архитектура, стенопис и иконопис, но за нас е нещо повече. Тя е символ на нашия град, устоял на времето, паметник на нашите предци. От нейните стени ни гледат предишни епохи и събития от историята на Брезово, тя не е просто парче от миналото, тази църква е родовата ни памет.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: