Център за разработване на програми и проекти с международно финансиране ще бъде създаде в Смолян

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:19 / 27.12.2005
915
Общински консултативен център за разработване на програми и проекти с международно финансиране ще бъде създаде в Смолян по проект “Работа за нашето общо бъдеще. Устойчиво партньорство между местните власти за развитие на регион Смолян – Родопи-Еврос”, одобрен за финансиране от Фонд за малки проекти на Програма ФАР- Трансгранично сътрудничество България-Гърция.

Целта на проекта е да се подобри взаимодействието между представителите на българските и гръцки местни власти от граничния район, стимулиране на добри практики, изграждане на условия за консенсус и по-нататъшно развитие потенциала на района. Дейностите по проекта са насочени към повишаване ефективността на дейността на Община Смолян и на областното самоуправление Родопи-Еврос със седалище Комотини, Гърция при усвояване на структурните фондове на ЕС чрез провеждане на обучения, изграждане на партньорски мрежи, проучвания и подготовка на конкретни предложения. За постигане на целите се предвижда изготвяне на сравнителен анализ и оценка на потенциала на пограничния район. Като краен резултат от изследването ще бъде изготвен единен обзорен Трансграничен профил “Смолян/Родопи-Еврос”.

Проектът предвижда изграждането на трансгранична мрежа за сътрудничество, включваща индивидуални и групови участници, която да се опре на мрежа от координатори от двете страни на границата, които да мобилизират и провокират диалог с и между различните организации на местно, общинско, регионално и трансгранично равнище. Крайният резултат ще бъде създаване на база-данни с фирми, културни и неправителствени организации, експерти и консултанти, имащи интерес от подготовката и реализирането на трансгранични инициативи. Важна част от проекта, гарантираща устойчивост на резултатите, е изготвянето на уеб-сайт, съдържащ обобщена информация за Смолян – Родопи-Еврос. Част от него ще бъде информацията за услуги, хора, практики и проекти от двете страни на границата, систематизираното представяне на общите политики и регулаторните режими. В рамките на проекта ще бъде създаден и оборудван Общински консултативен център за разработване на програми и проекти с международно финансиране. Изготвената база-данни с експерти и консултанти ще бъде предоставена на разположение на всички заинтересовани страни от участие в проекти и програми на ЕС. Проектът е на обща стойност 52 018 евро, от които 46 078 евро е размерът на безвъзмездното финансиране от програма ФАР-Трансгранично сътрудничество. Информацията е на радио Фокус - Смолян.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Разясняват е-досие в Асеновград
МВР Пловдив: Ученици откраднаха от автосалон мотор за 20 000 лева...
29-годишна е шофирала колата, полетяла от Асеновата крепост
Жители на пловдивско село блокираха пътя за Карлово
Кола "полетя" от Асеновата крепост, шофьорът оцеля по чудо
Едно от най-големите и близки до Пловдив села обмисля да се отдел...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).