ЧСИ продава сграда паметник на културата с римска археология на Главната в Пловдив

Автор: Данислава Вълкова
Коментари (0)
20:32 / 04.07.2024
9326
Частен съдебен изпълните продава емблематична сграда в центъра на Пловдив, видя Plovdiv24.bg в регистъра на Камарата. Зданието е на няколко етажа и там се помещава магазин за дрехи на ул. "Княз Александър Батенберг" 11, а в подземието има разкрити археологически находки.

Цената, за която е обявена продажбата, е над 24 млн. лева с ДДС. Сградата е разположена на шест етажа с подземни и тавански помещения с разгъната застроена площ от 4513.90 кв.м. Към нея има изложбени площи, сервизни помещения и стълбище, асансьор, ескалатори.

Предназначението е за търговска дейност, за каквато се ползва и от няколко години.

В документацията се посочва, че сградата притежава статут на архитектурно-строителен паметник на културата с категория "ансамблово значение“ и е елемент от групов паметник на културата – система от улични ансамбли по ул. "Княз Александър I" и ул. "Отец Паисий“.

Разположена е на територията на Групов паметник на културата "Историческа зона Филипопол – Тримонциум – Пловдив“. Двете нива на сутерена са обособени като "Археология“ с изложбени площи, в които се намират римски руини, представляващи археологически находки – фрагмент от римски стадион на гр. Пловдив – сектор от източния ред седалки, която археологическа структура има статут на паметник на културата с национално значение.

Това е първата публична продан, а сградата е собственост на фирмата длъжник СС Пропърти ООД с управител Карл Полцхофер, която има непогасени задължения към ФОЛКСБАНК ЩАЙЕРМАРК АГ.

Върху имота има няколко тежести и възбрани, неизплатена ипотека, като фирмата е осъдена по дела от окръжния съд в Грац, Австрия за сумата от 3 341 613 лева и по друго дело за 5 867 490 лева заедно с лихвите и разноските. Фирмата има договор за наем с община Пловдив и с магазин HM,

Задатъкът е 10 % от първоначалната сума. Ако има нов собственик, той ще бъде обявен на следващия ден след проведения търг, а именно - 14 август.

Виж коментарите (0)

Още по темата (165):
25.07.2024 Шефът на "Общинска охрана" със становище след публикация на Plovdiv24.bg
20.07.2024 Охранител крещи на туристи и забранява достъпа до Римския стадион през заведението
18.07.2024 Барикадираха главния вход на Римски стадион
11.04.2023 Ударно започна почистването на един от туристическите обекти в Пловдив
17.02.2023 За един месец оправиха счупеното стъкло на Римския стадион в Пловдив
29.01.2023 Дано никога повече да не ставаме свидетели на подобна грозна гледка в центъра на Пловдив
Още новини от Регионални новини:
Директорът на хасковския театър: Аз съм крадец
Пожар гори близо до Пловдив
Преобразяват три пловдивски села с 6 милиона лева
Бивш военен пилот за инцидента край "Граф Игнатиево": Избрали са ...
Едно от най-близките до Пловдив села: Това е подигравка, няма да ...
Разясняват е-досие в Асеновград


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).