ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Чепеларско на бунт, МОН затваря сиропиталища и училища
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:31 / 11.08.2006Коментари (2)1908
Днес директорката на детския дом "Надежда" в Орехово Зоя Сотирова обявява гладна стачка. Въпреки че е контингент на Онкологичния център в Пловдив, тя е готова на крайната мярка заради закриването на сиропиталището по заповед на МОН от 30 юни. Децата трябва да бъдат пръснати по други домове в цялата страна, някои - чак в Бургас. Между тях има няколко двойки братя и сестри. Зоя Сотирова ще гладува на автогарата в Хвойна, през която минава главната и единствена пътна артерия между Пловдив и Смолян.

Също днес, от 10 до 12 часа, и населението на Хвойна излиза на протест. Пак в района на автогарата. Митингът е организиран от инициативен комитет, предвождан от Иван Груев. Причината също е заповедта на министър Даниел Вълчев, с която трябва да бъде затворено местното основно училище "Св. Св. Кирил и Методий". Учениците трябва да бъдат пренасочени в съседното село Павелско.

В Дома за деца, лишени от родителска грижа, "Надежда" се отглеждат 23 деца от 3 до 11 години. Децата плачат по цял ден. Вчера са писали писмо до министър Георги Петканов, когото чувстват близък, тъй като преди година ходил при тях с подаръци. "Ние не сме лист хартия, на който да сгрешиш и да го хвърлиш в коша. Какво сме виновни, че сме сираци", написали малчуганите на лист хартия и чакат. Братчетата и сестричетата се молят да не ги разделят. Някои дори обявяват, че ще бягат от новите домове.

"В Европа няма детски домове, но там законите за закрила на децата са необорими, докато нашите деца живеят с 1-2 лева на ден. Тези подаяния от държавата са крайно недостатъчни и децата са се превърнали в "мили рекетьори", в името на които целият персонал - от директорите до учителките - молят фирми и бизнесмени за средства, събират пари, перални и телевизори, за да направят живота им, лишен от родителска грижа, малко по-добър.

Приемните семейства в Смолянско все още са химера, нищо че държавата им отпуска минимална заплата, обясняват учителките. Само една жена е поискала да гледа дете в цялата Смолянска област. А само в детския дом в Орехово от 23 деца единствено две могат да се приберат при бабите и дядовците си, останалите пак остават на хорската и държавна милост.

С постановление на МС е даден срок до 2 години да бъдат затворени домовете, разказва директорката Зоя Сотирова. Това нареждане важало и за Дома за деца, лишени от родителски грижи, в Чепеларе. Трансформация има и в дом "Здравец" в смолянското село Стойките, чиито деца се пращат в дома в Широка лъка. Протестиращи засега там няма.

"Имаме 41 деца, а 3-етажното училище е с разгъната застроена площ около декар и 12 декара двор, твърде апетитна хапка, защото сградата е монолитна и не е стара", разказва пък кметът на Хвойна Атанас Губеров по повод на училището в селото, което по министерско решение трябва да бъде закрито. Кметът кара втори мандат на поста и е притеснен за бъдещето на населеното място. Атанас Губеров е категоричен, че със затварянето на школото хората ще започнат да се изселват при децата си в други селища или по-големите градове и селото ще опустее. "Училището ни има 150-годишна история, която обаче ще се затрие заедно с опустялата сграда", реди 46-годишният управник. Ако съселяните му не успеят да си запазят училището с днешния протест, то те са готови да го повторят веднага след Роженския събор в понеделник, категоричен е кметът. Следващия път хората ще затворят едното платно на връзката Смолян - Пловдив с надеждата някой управник да чуе притесненията на хората от района, споделя недоволството на местните той. "Писахме до МОН, до Регионален инспекторат по образование, до областен управител - нищо", кършат ръце хвойненци. Надеждите на местните хора съвсем се изпарили, след като министърът на образованието Даниел Вълчев подписал заповедта за събирането на двете школа от Павелско и Хвойна в полза на съседното село, каквото било предложението на общинския съвет и на кмета на община Чепеларе Тодор Бозуков. Информацията е на вестник "Монитор".


Още по темата: общо новини по темата: 1
12.08.2006 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Таня
на 11.08.2006 г.
0
 
 
Хора, зощо се лъжете още? Училището в с.Хвойна вече е продадено и то със съдействието на кмета. Не може да не се закрие...
Aнонимен
на 11.08.2006 г.
0
 
 
23 съдби се обричат, за интересите на селото - неморално е!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2024
Български футболен съюз 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: