Църквата в Неделино, или поредната жертва на показна благотворителност

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
18:29 / 17.09.2004
1505
Само седем години след светкавичното си построяване и шумно огласено откриване православният храм в Неделино е заплашен от разрушаване и се обслужва от неблагонадежден свещеник.
За пръв път след четири века неделинци чуват камбанен звън благодарение усилията на група местни вярващи, приели преди десет години православието от отец Боян Саръев, и с финансовата помощ на фондация "Бъдеще за България". Храмът е изграден от "Главболгарстрой" за рекордните шест месеца, като са избирани специални материали, за да се спазят архитектурните изисквания църквата да има автентичен старинен облик.
Седем години по-късно достолепната сграда представлява тъжна гледка. От непрекъснатите течове на покрива се руши и външната, и вътрешната мазилка. Скелето, монтирано за изписване на стените преди шест години, все още стои и чака зографите, които не могат да започнат работа заради течовете.
Фирмата-изпълнител е уведомена за неблагополучията, последвали светкавичното строителство, оттам са обещали ремонт, но развитие вече два месеца няма. Кметът на градчето Здравко Димитров е писал и официално писмо до фондацията на Елена Костова с молба да помогне за довършване на делото, с което се е обвързала - отговор също няма.
По груби сметки за подмяната на навярно поначало некачествените керемиди (както подозират от църковното настоятелство) са нужни 20 хиляди лева и неделинци отново търсят дарители.
Другият проблем на местните православни е липсата на постоянен свещеник. В момента църквата "Св. Неделя" е включена в енорията на златоградския свещеник, който освен нея и двете златоградски църкви трябва да обслужва още три села. Освен, че е физически невъзможно присъствието му винаги, когато е необходимо, златоградският отец има и неприятности със закона заради злоупотреба с алкохол и шофиране в пияно състояние. Срещу него се води и дознание за отправени телефонни заплахи срещу Мобилтел за покушение от името на Ал Кайда.
Православната църква също мълчи, а всичко, което искат неделинци от нея, е да защити собствените си интереси и територия на влияние.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Бивш военен пилот за инцидента край "Граф Игнатиево": Избрали са ...
Едно от най-близките до Пловдив села: Това е подигравка, няма да ...
Разясняват е-досие в Асеновград
МВР Пловдив: Ученици откраднаха от автосалон мотор за 20 000 лева...
29-годишна е шофирала колата, полетяла от Асеновата крепост
Такава опашка България не помни!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).