Д-р Златка Шопова: За първи път от 37 години насам има толкова туберколозни

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:09 / 05.10.2007
1284
През настоящата година новозаболелите от туберкулоза са доста тежки като случаи, в много напреднала фаза и почти всички са бацилоотделители, което през годините не се е случвало", съобщи за радио "Фокус" - Смолян д-р Златка Шопова, директор на болницита за белодробни заболявания.

Обикновено бацилоотделителите досега са били около 30% - 35% от общия брой заболели, а сега почти всички са от новооткритите, което означава, че тенденцията за късно открити болни продължава и се потвърждава. Според директора на белодробната болница в Смолян това е лош показател. Възрастова граница на заболелите е от 20 до 64 години. От 21 ново регистрирали се 16 са с белодробна туберкулоза. От тези 16 - 13 са бацилоносители, което прави 81,25%. За прав път от 37 години има толкова бацилоносители, допълни д-р Шопова и посъветва да не се чака неразположението да отшуми, защото туберкулозата може да имитира различни заболявания.

Симптомите могат да бъдат отпадналост, изпотяване, лека температура, отделяне на храчки, безапетитие, общо неразположение. Когато човек има някакво оплакване, трябва навреме да потърси помощ. Туберкулозата не може да се открие със слушалки, и за това трябва да се направи снимка. Всяко заболяване открито навреме се лекува по-лесно.



Източник: радио "Фокус" - Смолян

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Кола се приземи в лозята на Куклен
Отлична новина за селото, в което живеят много богати пловдивчани...
РП-Пловдив разследва пожара, пламнал в един от най-големите завод...
Мъж влезе с дървен кол у съседи, пратиха го в болница, тръгна си ...
Голям пожар в завод край Пловдив!
Върнаха сутрешната гимнастика в училище на 12 км от Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).