Ден на отворените врати в музея на авиацията в Крумово

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:54 / 15.10.2013
3544
Музеят на авиацията в Крумово ще отбележи тържествено 16 октомври - Празник на българската авиация и ВВС с Ден на отворени врати. 

Посетителите ни ще могат да разгледат кабините на вертолет Ми-24 и Ми-2 и самолетите Ан-2 и Л-29. В салона на пътническия самолет Ан-24 сме подготвили прожекция на филми, свързани с историята на българската авиация. 

В Центъра на град Пловдив до Градска художествена галерия на ул. "Александър Батенберг", Музеят на авиацията ще представи изложбата "Четири съдби в четири войни" /125 години от рождението на майор Симеон Петров, 130 години от рождението на полковник Радул Милков, 100 години от рождението на генерал-майор Стоян Стоянов и 70 години от гибелта на полковник Димитър Списаревски. 

101 годишната история на българската авиация обхваща участието и в две балкански, две световни и една "студена" война. Хиляди българи се обучават в летателните школи и военно-въздушните училища на Франция, Германия, Русия, Полша, СССР и България. Стотици загиват при изпълнение на служебните си задължения, десетки са признатите асове. Двама достигат и Космоса. 

След Първата световна война самолетите ни са унищожени, след Втората - отнети като репарация, а след "студената" - снети от въоръжение. Още по-тежка е съдбата на хората. Първите български авиатори и кумири на нацията от Балканските и Първата световна война след Ньойския договор остават без професия и започват живота си от начало.

Защитниците на София от Втората световна война след 9-ти септември 1944-та постепенно са уволнени и част от тях са осъдени за противонародна дейност. Други емигрират, а трети под надзора на Държавна сигурност преживяват като каменоделци, строителни работници, музейни уредници.

В изложбата "Четири съдби в четири войни" се проследява животът на четирима български пилоти, оставили значима следа в историята на военната ни авиация. 

Майор Симеон Петров и полковник Радул Милков са сред авиаторите-пионери, воювали през Балканските и Първата световна войни - хора с невероятна съдба и силен характер, създали бойната ни авиация.

Полковник Димитър Списаревски и генерал-майор Стоян Стоянов са част от плеядата защитници на България от англо-американските бомбардировки през Втората световна война.

Първият загива, превръщайки името си в легенда, а вторият е пример за това, как се преодоляват трудности и как няма нищо невъзможно за човек с мечти, воля и амбиция. Изложбата ще може да бъде разгледана до 15 ноември 2013г.

Виж коментарите (1)
Още новини от Регионални новини:
Има трети задържан заради контрабандата с радиоактивния америций
Откриха 81-годишна пловдивчанка в безпомощно състояние, загубила ...
Последната информация от полицията за пожара на АМ "Тракия"
Гори от двете страни на магистрала "Тракия", екипи на полицията и...
Печеливш доскоро месокомбинат и месарница отиват в историята, ЧСИ...
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска облас...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).