ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Две момчета паднаха в 5-километров подземен воден тунел, оцеляват по чудо
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:34 / 17.07.2010Коментари (1)4850
Тийнейджърска авантюра спускане под земята в забранен воден тунел, по чудо не завърши със смъртта на две 16-годишни момчета. Момчетата са спасени след двучасова акция, потвърдиха от противопожарна служба в Асеновград. Младите авантюристи са извадени с кървави охлузвания по телата и са в шок след петкилометровата водна центрофуга. Точно това са преживели гимназистите, след като се спуснали в тесния покрит воден канал под скалите. Трасето им излиза на изравнителя на ВЕЦ "Асеница" вече в чертите на Асеновград. Ужасяващо е било преживяването вътре има силна денивелация, тъмно и леденостудено е. Който влезе, няма как да преодолее засмукването на течението, коментира вчера шефът на пожарната Недялко Рашков.

Драмата се разиграва в късния следобед ден по-рано. Група от петима деветокласници решават да потърсят адреналин по дефилето на Чая към Бачково. Стигат до изравнителя на ВЕЦ "Асеница" при т.н. втори тунел на шосето. Две от момчетата предлагат на групата да влезе в тунела. Щом пристъпили навътре обаче, те били буквално засмукани за секунди. Останалите трима, които стояли отстрани на циментирания улей, се опитали да ги измъкнат. Бързата вода обаче вкарала инициаторите в тунела и те изчезнали. Изплашени до смърт, останалите навън момчета веднага позвънили на телефон 112 и вдигнали аварийните служби на крак. Първи пристигнали екип огнеборци, след тях хората на "Гражданска защита" и линейка. Екипите решават да пресрещнат момчетата на първия възможен изход при големия изравнител над Асеновград. Там е била осигурена спасителна лодка, но аварийният екип успял да прихване зашеметените момчета още преди да навлязат в зоната на изравнителя. Ако никой не ги чакаше тук, щяхме да вадим удавници, признават участници в спасяването.

Цялата драма продължи близо два часа, ние чакахме на входа на изравнителя, където излиза водният тунел, но не знаехме дали чакаме да спасяваме или ще бъде фатално късно, спомня си ужаса Рашков. Тунелът е поне пет километра. Извадихме ги целите в кръв от охлузванията по бетонните стени, допълни той. Близките на момчетата също са в шок от случилото се и не желаят да се огласяват имената им.

Няма сигурни мерки, особено в летния ваканционен период, които да обезопасят водните зони в Асеновградско срещу фатални инциденти. Самият изравнител е с телени заграждения, но се намират любители на екстремното плуване в опасни води. Предупредителните табели за абсолютна забрана да се доближава водният тунел по дефилето стоят от години.

Източник: в. "Марица"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
От Пловдив с колелото съм ходил в Асеновград и съм се катерил по пътечките и знам за какво става на въпрос и на пръв поглед изглежда яко, но само като доближиш дупката се чуства как те засмуква. Тези трябва всяка година до края на живота си да правят курбан. Много е опасно и не се лъжете, че нищо няма да ви се случи и да правите експерименти.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Електрически тротинетки в Пловдив
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да (1303) 48%
Не (1201) 45%
Не мога да преценя (187) 7%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: