Двойки с репродуктивни проблеми участваха в среща в Община "Марица"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
14:59 / 22.11.2012
2327
Близо 20 двойки с репродуктивни проблеми от Община "Марица" и от няколко съседни общини откликнаха на поканата на ГЕРБ Пловдив Област да участват в среща по въпроси, свързани с държавната и местната политика по случая. Заседателната зала на Община "Марица", която домакинстваше срещата, се изпълни и с представители на местната власт от "Марица", Сопот и Карлово, както и с медицински специалисти от София и Пловдив.

"Няма човек, който да не знае, че този проблем е отдавна. Чест прави на Община Марица, че не го крие, а се опитва да го реши. Чест прави и на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, че е тук с нас". Това каза в началото на дискусията областният управител пред препълнената зала и подчерта, че именно правителството на ПП ГЕРБ обръща внимание на двойките с репродуктивни проблеми и от 2009-та година насам започва да работи по него. 

Дори само заради едно проплакало бебе през 2013 година в Община "Марица", тази инициатива си струва - приветства от своя страна срещата и проектоправилника за двойки с репродуктивни проблеми, внесен от групата на ГЕРБ в Общинския съвет, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Тя съобщи, че и в други общини подемат подобни инициативи и предизвика аплодисменти с думите, че в Русе например вече резултатите вървят и говорят. 

По информация от Център "Фонд за асистирана репродукция", чиито директор - д-р Николай Лалев - също участва в срещата и отговаряше на въпроси - от създаването на Фонда през 2009-та до 20 ноември тази година има стартирани 3400 броя процедури. От 2009-та до 2011 година родените бебета са 1752, а до месец юни тази година са проплакали още 436 деца. 

Едва ли в цифри може да се изрази всичко, което има зад тях. Защото Фондът не е едно раздаване на пари. Ние не сме болни хора - ходим на работа, плащаме си данъците. Фондът прави политиката на тази Държава по отношение на младите хора - включи се в дискусията и Радина Велчева, президент на Фондация "Искам бебе". В отговор на въпрос от дама, преминала 3 процедури по инвитро без резултат, тя съобщи, че в подобни случаи двойките могат да изпращат електронни писма със своите случаи до Фондацията и при възможност, да бъдат подпомагани за допълнителни опити. 

Инициативата в Община "Марица" тръгна от съветниците на ПП ГЕРБ и аз казах, че заставам зад нея, защото ние затова сме избрани - да помагаме, каза и домакинът на дискусията кметът Димитър Иванов. Той съобщи, че Община Марица отделя 8 хил. лв. за 2013 година в бюджета си, които ще отидат за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми и изрази увереност, че съветниците ще гласуват сумата.

В срещата взеха участие още д-р Георги Стаменов, специалист по инвитро. Присъстваха депутатът от ГЕРБ от 17 МИР Пловдив Област Силвия Хубенова, главният експерт от Минситерството на здравеопазването д-р Тодор Юнаков, съветници от Община "Марица", председателят на ОбС Сопот Мариана Кацарова, председателят на групата на ГЕРБ в ОбС Карлово Данка Зидарова-Люртова. 

Днес на сесия на Община "Марица" проектоправилникът за двойките с репродуктивни проблеми беше гласуван с пълно единодушие от 25 гласа. Така през 2013-та година пълнолетните жители на Общината с постоянен адрес 3 години на територията й и с доказани репродуктивни проблеми ще могат да кандидатстват за финансово подпомагане пред местната администрация.

Виж коментарите (10)
Още новини от Регионални новини:
Завод за кроасани в пловдивско село отива в историята, търсят му ...
Има трети задържан заради контрабандата с радиоактивния америций
Откриха 81-годишна пловдивчанка в безпомощно състояние, загубила ...
Последната информация от полицията за пожара на АМ "Тракия"
Гори от двете страни на магистрала "Тракия", екипи на полицията и...
Печеливш доскоро месокомбинат и месарница отиват в историята, ЧСИ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).